banner13

Malatya Ziraat Odası Başkanı Fevzi Çiçek: Rekolteyi etkileyecek

Malatya’da hava sıcaklıklarının sıfırın altında eksi derecelere düşmesi ile 13 Nisan’ı 14 Nisan’a bağlayan gece kayısıyı don vurdu. Kayısısını don vuran ve bundan sonraki sürecin ne olacağının endişesini yaşayan üretici de kara kara düşünüyor. Yaşanan zirai donun etkilerini de Malatya Ziraat Odası Başkanı Fevzi Çiçek ERTV’ye değerlendirdi.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
15 Nisan 2022 Cuma 16:28
Malatya Ziraat Odası Başkanı Fevzi Çiçek: Rekolteyi etkileyecek

Malatya’da hava sıcaklıklarının sıfırın altında eksi derecelere düşmesi ile korkulan oldu 13 Nisan’ı 14 Nisan’a bağlayan gece kayısıyı don vurdu. Kayısısını don vuran ve bundan sonraki sürecin ne olacağının endişesini yaşayan üretici de kara kara düşünüyor. Yaşanan zirai donun etkilerini de Malatya Ziraat Odası Başkanı Fevzi Çiçek ERTV’ye değerlendirdi. 

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacının 8 milyonuna ev sahipliği yapan Malatya’da zirai don nedeniyle başta Akçadağ ilçesi olmak üzere kent genelinde hasarın büyük olduğu belirtiliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminleri önceden bildirdiğini söyleyen Başkan Fevzi Çiçek, “Yaşadığımız olay tahminlerin biraz üzerinde seyretti. Şu anda Malatya’da özellikle 1600 rakıma kadar olan bölgeler çiçek evresinde. Dolasıyla bir çok fenolojik farklılıklar olabilir. Bu farklılıklardan dolayı sıcaklık derecelerinin etkileri de değişik oluyor. Küçük meyve aşamasında olanlara daha büyük zarar verirken çiçek döneminde olanlar kısmen zarar gördü. Henüz tomurcuk aşamasındaki yerlerde ise sahadan aldığımız bilgilerle göre çok ciddi anlamda bir hasar söz konusu değil. Özellikle Doğanyol,Pütürge bölgesi bu anlamda en az hasar ihbarı aldığımız bölgeler. O bölgedeki çiftçilerimizle görüştüğümüzde çok ciddi anlamda bir hasarın olmadığına dair bilgiler dönmekte. Hasar yoğun olarak Battalgazi, Kale ve baraj sahilleri Yazıhan bölgesi ve takip eden süreçte Akçadağ ovasına kadar uzanan bölgelerde. Özellikle 1300-1400 rakımın üzerinde olan bölgeler Hekimhan, Doğanşehir, Darende ve Akçadağ’ın yüksek kesimleri çiçek evresinde olduğu için bu bölgelerde kısmen hasar olduğu bilgileri var. Daha yüksek kesimlerde ise özellikle 1600-1700 rakamın üzerinde olan bölgelerde henüz pembe tomurcuk aşamasında olduğu için şu an için  o bölgelerde herhangi bir sıkıntı olmadığına dair bilgiler alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hasar tespit çalışmalarına da değinen Çiçek, “Kesin hasar tespit çalışmaları biraz sürer. Çünkü Malatya’da 850 bin dekar arazi de yaklaşık 120 bin parsel de 40bin-42 bin çiftçi ailesine hitap eden bir çalışmadan bahsediyoruz. Kayısı yetiştiriciliği çok geniş bir yelpaze olduğu için 1-2 günde kesin hasar tespiti yapmamız mümkün gözükmüyor. Bu tür hasar tespit çalışmaları birkaç gün sıcaklık derecelerinin 10 derecenin üzerinde seyretmesi sonucunda daha somut bir şekilde ortaya çıkabilir. O yüzden kayısı bahçelerinin yoğun bulunduğu bölgelerde hasarın yoğun olduğuna dair kısmi tespitlerimiz var. Süreç içerisinde bu konuyu takip etmeye çalışacağız ” dedi.

“Rekolteyi Etkileyecek”
Her yıl benzer durumlarının yaşandığını dile getiren Başkan Çiçek, “Rekolteyi mutlaka etkileyecek. Ancak normal ağaç varlığımız ve yıllık bazdaki rekolteye baktığımızda her yıl farklı bölgelerde, farklı derecelerde benzer durumları yaşıyoruz. Bu yıl biraz şiddetli ve daha geniş alanda yaşadık. Bizim şu anki gözlemimiz rekolteyi sıfırlayacak gibi gözükmüyor. Bir kısmı mutlaka etkileyecektir. Biz rekolte derken Malatya genelini değerlendiriyoruz. Oysa lokal bölgelerde sadece geçimi kayısı üzerinden olan çiftçilerimiz var. Eğer kayısı bahçeleri, bu anlamda zarar görmüşse bu üreticilerimizde ciddi anlamda mağduriyet yaşıyor. Bilindiği üzere 2006 yılından itibaren tarım sigortaları uygulanıyor. Özellikle tarım sigortası yaptırmış çiftçilerimizin, üreticilerimizin zaman geçirmeden sigorta acenteleri ya da TARSİM’e müracaat ederek hasar tespitlerini yaptırmaları gerekiyor.

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli birimlere Malatya’da kayısı bahçelerinde saha incelemesine başlanılması talimatı verildi.

ERTV HABER MERKEZİ

Son Güncelleme: 16.04.2022 14:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.