banner13

Mevsimlik işçilere müjde! Resmi gazetede yayımlandı

Zorlu çalışma şartları ve ilden ile gezerken yaşadıkları trafik kazalarıyla gündeme gelen mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için önemli bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile işçilerin gece saatlerinde yolculuk yapmaları önlenecek, çocukların eğitimi için de geçici eğitim merkezleri oluşturulacak.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
28 Nisan 2024 Pazar 17:36
Mevsimlik işçilere müjde! Resmi gazetede yayımlandı

Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak.

Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi'ne aktarılacak.

Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak.

Genelgeye göre ayrıca çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek.

Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Bunun yanında mevsimlik tarım işçileri ile aileleri, kadın, çocuk, yaşı ve engellilere sunulan sosyal hizmet imkanlarından da faydalanabilecek.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.