banner13

İlaç krizi... Hastalar ellerinde reçete eczane eczane dolaşıyor!

Eczanelerin camlarında kapanma tehlikesi ile karşı karşıya oldukları yazıyor. Hastalar reçeteleri alıp eczane eczane dolaşıyor. Tedbirler alınsa da hala eczanelerin ilaç sıkıntısı bitmiş değil. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, çözüm için Sağlık Bakanlığı’nın eczacıları muhatap alması gerektiğini söyledi.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
02 Şubat 2023 Perşembe 13:43
İlaç krizi... Hastalar ellerinde reçete eczane eczane dolaşıyor!

Sağlık bakanlığının ilaç fiyatlandırmada baz aldığı Euro kuruyla gerçek kur arasındaki fark piyasada bulunmayan ilaç sayısını arttırdı. Zor günler geçiren eczaneler de kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Hastalar ilaçlarını bulamıyor. Eczacılar ise çözüm bulunmasını bekliyor.

Son duruma ilişkin bilgiler veren Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın aralıkta bir milyon 800 bin, ocak ayında ise 3 milyon 100 bin ilaç sürdüğünü kaydeden Sönmez, “Hasta sayısı çok fazla, ilaçlarda bir o kadar az. Piyasaya ilaç sürüldü, önceden bize 1-2 tane geliyordu, şimdi 3-4 tane geliyor. Gelecek bu 200 kutu ilacı sadece hafta sonu nöbetinde eritirim. Şu an bu piyasaya sürülen ilaçlar, maalesef kesinlikle hastalarımızın reçetelerini karşılamıyor. Aslında sıkıntımızda burada başlıyor. Belki biraz sıkıntıyı hafifletecektir ama bir çözüm olmayacaktır” dedi.

Sönmez, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıklamasında bir milyon 800 bin ilacın aralık ayında, 3 milyon 100 bin ilacında ocak ayında piyasaya sürüldüğünü söylediğini anımsatarak, “Bu açıklama antibiyotik şuruplarla ilgiliydi. Diğer gruplarda da mutlaka piyasa sürülme vardır ama Türkiye’de 25 binden fazla eczane var, bir milyon 800 bin ilacın eczanelere dağılımı 75 kutu antibiyotik. Bu 75 kutu eczanenin bir nöbetinde biter hatta nöbette bile yetmez” ifadelerini kullandı.

“HASTA SAYISI FAZLA İLAÇ AZ”
Son aylarda grip vakalarında ciddi bir artışın olduğunu ve Malatya merkezde nöbetçi olan 5 eczanede yoğunluk yaşandığını dile getiren Sönmez, “Hasta sayısı çok fazla, ilaçlarda bir o kadar az. Piyasaya ilaç sürüldü, önceden bize 1-2 tane geliyordu, şimdi 3-4 tane geliyor. Henüz bize 75 kutu antibiyotiğin geldiğini söyleyemem. Şu an için öyle bir rakam yok. Piyasaya sürülmüştür ama ilaç dağıtım kanallarına gelmesi biraz sürebilir. 3 milyon 100 bin daha ilacın piyasa sürüldüğünü bakanımız açıkladı ama bunu da böldüğümüzde eczane başına 124 şurup düşüyor. Gelecek bu 200 kutu ilacı sadece hafta sonu nöbetinde eritirim. Şu an bu piyasaya sürülen ilaçlar, maalesef kesinlikle hastalarımızın reçetelerini karşılamıyor. Aslında sıkıntımızda burada başlıyor. Belki biraz sıkıntıyı hafifletecektir ama bir çözüm olmayacaktır” diye konuştu.

“İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ’NİN ÖNCELİKLE DÜZELTİLMESİ GEREKİYOR”
Sönmez, eczacıların en büyük sıkıntılarından birisini maliyetler olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Bir eczacımızın yaptığı açıklamada ne kadar trajikomik bir duruda olduğumuzu görüyoruz. Bulantı için kullandığımız bir şurup var, 125 miliminin hastalara satış fiyatı 11,78 TL. O şurupta kullanılan şişenin alış fiyatı 11,25 TL. Bu maliyetlerle üretimin sağlanabilmesi mümkün müdür? Öncelikle bizim İlaç Fiyat Kararnamesi’ni düzeltmemiz yani en başa dönmemiz gerekiyor. Piyasaya ilaç sürülmesiyle bu sıkıntıların tamamen giderilmesi mümkün değildir. Biraz hafifletebilir ama kesinlikle çözüm değildir.”

“SAĞLIK BAKANIMIZ BİZİ MUHATAP ALSIN”
İlaç Fiyat Kararnamesi’ne 2009 yılından itibaren uzun bir süre dokunulmadığını ifade eden Sönmez, “Geçen seneden buyana olsa İlaç Fiyat Kararnamesi’ne yapılan dokunma fayda ederdi ama 14 sene sonra dokunulan bir şeyden bahsediyoruz. Ufacık bir iyileştirme kesinlikle merhem olmadı. Şu an İlaç Fiyat Kararnamesi’ne bir düzenleme getirilse bu 3-4 ay sonra yine eriyecektir. Bunda yapılması gereken, döviz kuruna endekslendi ve senede bir defa ilaç kuru düzenlemesi yapılıyor ama bunun senede 3-4 defa yapılması gerekiyor. İlaç kuru düzenlendiğinde İlaç Fiyat Kararnamesi’nin de aynı oranda düzenlenmesi lazım. Sağlık Bakanımıza Malatya Eczacılar Odası Başkanı olarak şunu tavsiye ediyorum; çevresindekilerle istişare yapıyordur ama eczacıları muhatap alsın. Bizim bir birliğimiz, birlik başkanımız, kooperatifimiz var onlarla masaya otursun inanın sıkıntı kalmayacaktır. Çünkü sıkıntıya maruz kalan birebir biz eczacılarız ve çözümü de ancak biz bilebiliriz. Sorun kimdeyse çözüm ondadır. Sorunu biz yaşıyoruz, çözümün ne olacağını da biz bilebiliriz. Onun için bakanımızın bizi muhatap kabul edip, kesinlikle bizimle masaya oturması ve geçici değil kalıcı bir çözüm üretilmesi lazım. Yoksa biz her sene bu sıkıntıyı yaşamaya devam ederiz” diye konuştu.

“İL DIŞINDAN İLAÇ GETİRİP YA DA ECZACI ARKADAŞLARDAN İLAÇ ALARAK BU ÇARK DÖNMEZ”
Sönmez, eczanelerde sadece nöbetlerin dışında grip vakaların çokluğu nedeniyle ekstra bir yoğunluğun olduğunu kaydederek, “Bunun yanında ilaç yokluklarından dolayı da bir yoğunluk yaşıyoruz. Bana gelen bir hasta ilaç bulamayınca diğer eczaneye gidiyor. Bana geldiğinde o ilacı bulabilse diğer eczanede yoğunluk olmayacak ve hastaları hızlı bir şekilde eritebileceğiz ama maalesef nöbette bile ilaç alış verişi yapmaya çalışıyoruz. Nöbetçi olan arkadaşı arıyoruz, “İlaç sizde varsa ona göre hastayı gönderelim” diyoruz ya da nöbete girmeden önce arkadaşlarımızdan ilaç toplayıp öyle nöbete girmeye çalışıyoruz. Böyle yapıyoruz ki hastalara yetebilelim. Taşıma suyla değirmen dönmez. Sürekli il dışından ilaç getirtmeye çalışayım ya da diğer eczacılardan ilaç alayımla bu çarkı döndüremeyiz. Buna kesin bir çözüm getirilmesi lazım. Birde şiddet vakaları artmış durumda. Kayseri’de bir eczanede “Ben sıra beklemem” diyen bir hasta yakını hastaneyi birbirine katıp, şiddet uyguladı. Siz bir baba olarak akşam çocuğunuz 40 derece ateşle yanarken, antibiyotiği 5 eczane gezip bulamadıysanız, gerginlik yaşanıyor. O siniri de eczacıdan çıkarıyor. Bizim yaşanan sıkıntıyı hızlı bir şekilde çözmemiz lazım. Yoksa bir eczacımız ya da çalışanın hayatına mal olacak ben bundan korkuyorum. Geriye dönüşü olan sıkıntılar yaşanmadan önce hızlı bir şekilde çözüm üretmemiz gerekiyor. Bakanımız uğraşıyor, 15 Aralık zammından önce 2-3 hafta içerisinde ilaçların depolara geleceğini ve hastanın mutlaka gittiği eczanede o ilaca ulaşabileceğini, en fazla üçüncü eczanede onu bulabileceğini söylemişti ama şu an hala hastalarımız 100 hastane geziyor ama hala o ilaç yok. 1,5 ay geçti. Bakanımızdan geçici değil kalıç bir çözüm istiyoruz. Onun içinde eczacıları muhatap kabul edip, eczacılarla masaya oturmayı gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Eskiden tepkilerin direkt kendilerine olduğunu söyleyen eczacılar ise hastaların bile duruma alıştığını ifade etti.  

ERTV HABER MERKEZİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.