banner13

YKS için uzmanından son öneriler

Yükseköğretim Kurumları Sınavı 18-19 Haziran’da rekor adayla ve ilk kez barajsız olarak uygulanacak. TYT sınav süresinin artırılması adaylardaki endişeyi bir nebze de olsa azaltsa da Rehber Öğretmen Murat Gülpınar sınav için tavsiyelerde bulundu. “Kaygı bulaşıcıdır, kaygılı bireylerden kaçının” diyen Gülpınar, “Sınav esnasında önceden geliştirdiğiniz taktik ve stratejilere bağlı kalın” uyarısında bulundu.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
17 Haziran 2022 Cuma 15:35
YKS için uzmanından son öneriler

Yükseköğretim Kurumları Sınavı 18-19 Haziran’da rekor adayla ve ilk kez barajsız olarak uygulanacak. TYT sınav süresinin artırılması adaylardaki endişeyi bir nebze de olsa azaltsa da Rehber Öğretmen Murat Gülpınar sınav için tavsiyelerde bulundu. “Kaygı bulaşıcıdır, kaygılı bireylerden kaçının” diyen Gülpınar, “Sınav esnasında önceden geliştirdiğiniz taktik ve stratejilere bağlı kalın” uyarısında bulundu.

Üniversiteye giriş aşamasında yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı 18-19 Haziran’da iki gün boyunca üç oturum şeklinde gerçekleştirilecek. 2 yıl aradan sonra ilk kez maskesiz girilecek olan 2022-YKS en fazla adayın başvurduğu sınav olma özelliği de taşıyor.

Sınav öncesi, stres ve heyecanın had safhada olduğu şu günlerde rehber öğretmenlerde adayları sık sık uyarıyor. Kaygının bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Rehber Öğretmen Murat Gülpınar, öğrencilere kaygı durumunda yapılması gerekenler hakkında tüyolar verdi. Kaygının bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Gülpınar, “Sınav sürecinde işin akademik olarak sürdürülmesi ile psikolojik olarak sürdürülmesi çok önemli. Geldiğimiz bu son noktada da esas önemli şey akademik olarak donanımınızı güçlü hale getirmekten ziyade sahip olduğunuz donanımları sınava ne kadar yansıttığınız önemli. Bu da sınavı psikolojik olarak nasıl yöneteceğinizle ilgili. Ben öğrencilere şunu tavsiye ediyorum son dönemde yaşam düzenlerinde çok ciddi bir değişikliğe gitmemeleri. Zaten zihnimiz olabildiğince bu durumu büyütüyor. Stres ve kaygıyı daha da arttırmamak gerekir. İlk olarak  yapılacak şey bir kere bu duygunun çok normal olduğunu hissetmek. Bu sınav sizin mesleğinizi,hayatınızı, yaşam standardınızı, sosyal statünüzü belirleyecek.  O sebeple bu sınav hakkında kaygı duymanız kadar normal bir duygu olamaz. Normal hale getirerek bu duyguyu stabil hale getirdik ve daha fazla büyümesini önledik. İkinci aşamada insan metabolizmasında bir özellik vardır. Bir duygu durumunu yaşadığımızda bu durumu tek başına özel olarak sadece biz yaşıyoruz zannederiz. Ancak sınava ciddi şekilde hazırlanmış öğrencilerin tamamı bu duygu durumunu yaşarlar. Ve bu sınav bir sıralama sınavı olduğuna göre duygumu ne kadar iyi yönetirsem sınav o kadar iyi başarılı geçer diye düşüneceğiz. Sınav sırasında bir sıkıntıyla karşılaşırsak şu duyguyu  kesinlikle unutmamalıyız ben eğer bir sıkıntı yaşıyorsam zorlanıyorsam şu anda sınava giren bütün adaylar zorlanıyordur anlayışıyla hareket etmek gerekir. Kaygı durumu içinde korkunun da olduğu korkunun korkusu dediğimiz bir duygudur ve bulaşıcıdır. Çok kaygılı  bireylerle birlikte olursanız kaygı durumunuz artar. Son dönemlerde kaygı düzeyi yüksek bireylerden uzak durmak çok çok önemli olacaktır. Sınav günü yine normal siteyi saatte uyuyup normal zamanlarda kahvaltımızı nasıl yapıyorsak yine aynı şekilde kahvaltımızı bu şekilde yapıp, kaygı durumunu arttıran şeylerden uzak durup, gevşeme etkinlikleri yaparak sınava zamanında gidip sınava girdiğinizde artık bu soruyu yaptım hedefime ulaşırım, yapamadım hedefime ulaşamam gibi duygu durumlarından uzak durarak biraz özgüveni artırarak geçmiş yıllardaki başarılarımızı hatırlayarak devam edeceğiz  ve sınava girip çıkacağız. Otomatik Öğrenme yoluyla gerçekleştirdiğimiz diğer davranışlar gibi yaparsak sınavda başarılı oluruz diye düşünüyorum” dedi.

Sınav esnasında yapılması gerekenleri de sıralayan Gülpınar, “Kaçınılmaz olarak sınava başladınız kaygı durumunuz çok yüksek. Özellikle ben ilk başta bir gevşeme tekniği olarak nefes egzersizi uygulamalarını öneriyorum. Saatlere riayet etmek. Sınav gerçekleşirken belki problem yaşayabilirler.  Doğru fırsatı verdiğimizde aslında kendine gelir zihnimiz. Zorlandığımız esnada herkesin kendine özgü bir yöntemi olmalı. Küçük bir uyarıcıyla zihnimizi tekrar yerine getirmek durumundayız.  Bazıları bunu su içerek yapabilir, bazıları kitapçığı kapatarak, bazıları gözünü kapatarak üç beş saniye geçirerek yapabilir, kalemi bırakarak yapabilir ama zihnimize o fırsatı tanımalıyız. Sınav biraz komplike bir iş olduğu için daha önce geliştirdiğimiz sınav taktik ve stratejisini bozmamak gerekir. Daha önce geliştirdiğimiz taktik ve stratejilere bağlı kalırsak çok çok iyi olur” tavsiyesinde bulundu.

ERTV HABER MERKEZİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.