BİST
90529
ALTIN
213.679
DOLAR
5.3738
STERLİN
6.7582
EURO
6.0725

Tatlıdaki hileleri nasıl anlayabiliriz?

Bayramda ikramların vazgeçilmezi tatlılar raflardaki yerini aldı. Birçok gıda sektöründe olduğu gibi maalesef tatlı çeşitlerinde de türlü türlü hileler yapılmakta. Peki bu hileleri nasıl anlayabiliriz? Cevabını haberimizde bulabilirisiniz…

Tatlıdaki hileleri nasıl anlayabiliriz?

Bayramda ikramların vazgeçilmezi tatlılar raflardaki yerini aldı. Birçok gıda sektöründe olduğu gibi maalesef tatlı çeşitlerinde de türlü türlü hileler yapılmakta. Peki bu hileleri nasıl anlayabiliriz? Cevabını haberimizde bulabilirisiniz…

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
13 Haziran 2018 Çarşamba 13:28
23 Okunma
Tatlıdaki hileleri nasıl anlayabiliriz?

Bayramda ikramların vazgeçilmezi tatlılar raflardaki yerini aldı. Birçok gıda sektöründe olduğu gibi maalesef tatlı çeşitlerinde de türlü türlü hileler yapılmakta. Peki bu hileleri nasıl anlayabiliriz? Cevabını haberimizde bulabilirisiniz…

Tatlının yapımında kullanılan yağından içindeki cevizine ve fıstığına kadar bir hile olup olmadığını ilk bakışta anlamak zor. Ama parlaklık tatlıdaki hileyi görünüşte ele veren faktörlerden biri.

Parlak görünümlü tatlıların albenisi olsa da bu görüntüye aldanmamak gerekiyor. Çünkü, Glikoz şurubu kullanılarak üretilen tatlılar göze hitap ediyor ama mideye asla.

Diyelim tatlıdaki kaliteyi satın alırken anlamadık, iyi tatlıyı yerken anlamak da mümkün. Şerbetinde hile olan tatlılar ağızda hoş bir tat bırakmaz, ve boğazda bir yanma hissi bırakır yedikten sonra midede de bir rahatsızlık hissedilir. bir dilimden sonra ikinci dilim için bir istek uyanmaz.

Tatlıda parlak görünüme aldanmamak gerek. Glikoz şurubu ve çeşitli parlatıcılar kullanılarak tatlıda bir parlak görünüm elde edilir. Bu şekilde hazırlanan tatlıların ömrü de daha uzun olurç günlerce bozulmadan kalabilir. Ama doğal yağlarla ve şekerle şerbeti hazırlanan tatlılar daha mat görünümlüdür ve iki üç gün içinde tüketilmelidir yoksa tazeliğini yitirir.

Antep fıstığında artan fiyatların etkisi bir nebze azalsa da hala etkisi hissediliyor. Antep fıstığı kullanılan tatlılar cevizli ürünlere göre daha pahalı. Haliyle vatandaşın tercihi de cevizliden yana yoğunlaşmış durumda.

İl dışından kayısı başkenti Malatya’ya gelenlerin talebi ise kayısılı baklavada yoğunlaşmış durumda.

Şerbetli tatlılarda fiyatlar ise fıstıklı ve cevizli olmasına göre farklılık gösteriyor. Tereyağlı  cevizli baklava ve tereyağlı cevizli kadayıfın kilosu 35 TL’den satılırken fıstıklı baklava ve fıstıklı kadayıfın kilosu ise 57 TL’den satılıyor.

Vatandaş ise tatlıdaki hileye maruz kalmamak için genelde tanıdık yerleri tercih ediyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.