banner13

Deprem psikolojisi nasıl atlatılır?

Deprem felaketinin yaşandığı Elazığ ve Malatya’da vatandaşlar her an deprem oluyormuş gibi hissedebilir, bu korku ve panik hali de günlük hayatı etkileyebilir. Peki deprem travması ne kadar sürede ve nasıl atlatılır, Psikiyatri uzmanı Serdal Özdemir anlattı.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
31 Ocak 2020 Cuma 12:11
Deprem psikolojisi nasıl atlatılır?

Deprem felaketinin yaşandığı Elazığ ve Malatya’da vatandaşlar her an deprem oluyormuş gibi hissedebilir, bu korku ve panik hali de günlük hayatı etkileyebilir. Peki deprem travması ne kadar sürede ve nasıl atlatılır, Psikiyatri uzmanı Serdal Özdemir anlattı.

6.8 şiddetindeki depremin ardından Elazığ ve Malatya’daki vatandaşları korku ve panik sardı. Vatandaşlar her an deprem olacakmış gibi hissediyor, buda günlük hayatlarını olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Peki bu korku ve panik hali normal mi, deprem travması ne kadar sürede atlatılır? Psikiyatri uzmanı Serdal Özdemir ERTV mikrofonlarına anlattı.

Depreme şahit olan vatandaşların panik yaşamasının normal olduğunu ifade eden Özdemir, bu paniğin 2 haftadan fazla sürmesinin sakıncalı olduğunu, sürecin uzaması durumunda psikolojik destek alınmasını tavsiye etti. Özdemir, “Kişilerin kendilerini rahatlatma yoluna gitmelerini öneriyorum. Birçok haber çıkıyor, bunlar asılsız olabiliyor. Daha şiddetli deprem olacağına dair söylentiler, haberler çıkabiliyor. Önemli olan nokta kişinin bilgiyi nerden, kimden aldığı ve bu bilgiyi verenin akademik unvanı nedir, nerede çalışıyor? Bunu bize verecek düzeyde mi, doğruluğu nedir, bu bilgiler deprem kurumlarınca onaylanıyor mu vatandaşların buna dikkat etmeleri lazım.” dedi.

Depremzedelere bazı tavsiyelerde de bulunan Özdemir, depremde enkaz altında kalan veya yakınlarını kaybeden vatandaşların mutlaka psikolojik destek almaları gerektiğini vurguladı. Özdemir, “ vatandaşların depremden sonra 2 hafta bu tarz tepkileri vermesi normal. Örneğin yürüdüğüm yer sallanıyor mu? Gittiği yerlerde avizelerde bir sallanma var mı, gittiği yerlerde duvarlarda çatlak var mı? bu şekilde kontrol etmeleri, korkmaları normal. Ama bu semptomların 2 haftayı geçmesi sıkıntılı. Yardım arayışına girmeleri gerekiyor. Kişiler işlevselliğini bozarsa da psikolojik destek almalı. Yardımı da ruh sağlığı çalışanlarından alacaklar. Ruh sağlığı uzmanları gerekirse vatandaşları psikologlara yönlendirebiliyorlar. Duygun ne olursa olsun yapman gereken neyse onu yapmalısın. Zaten yapman gerekeni yaptıkça davranışlar geriye dönük duyguları ve düşünceleri değiştirebiliyor. Enkaz altında kalanlar, yakınlarını kaybedenler daha özel bir grupta yer alıyor. Onlara daha fazla özveriyle yaklaşmalı. Ne yaşarsak yaşayalım bu ıstıraba çevirmemeliyiz. Terapi ve tedavi yaşanılanları solduruyor. Acıların kaybolmasını hızlandırıyor. O yüzden mutlaka deprem paniğini 2 haftanın üzerinde yaşayanlar psikolojik destek almalı.”diye konuştu.

ERTV HABER MERKEZİ


         

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.