banner13

Önce zirveyi gördü şimdi dibi!

Malatya futbolunda Efsane Malatyaspor’un amatöre kadar gerilmesinin ardından yeni bir umut olarak oluşturulan Yeni Malatyaspor, 6 yılda hem zirveyi hem de dibi gördü. Son 3 sezonda büyük bir çöküş yaşayan sarı siyahlılar, ülkemizi Avrupa Ligi’nde de temsil ederken, bu sezon küme düşmenin en büyük adayı olarak son sırada can çekişiyor.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
14 Mart 2022 Pazartesi 16:19
Önce zirveyi gördü şimdi dibi!

Malatya futbolunda Efsane Malatyaspor’un amatöre kadar gerilmesinin ardından yeni bir umut olarak oluşturulan Yeni Malatyaspor, 6 yılda hem zirveyi hem de dibi gördü. Son 3 sezonda büyük bir çöküş yaşayan sarı siyahlılar, ülkemizi Avrupa Ligi’nde de temsil ederken, bu sezon küme düşmenin en büyük adayı olarak son sırada can çekişiyor.

Efsane Malatyaspor’un ardından Malatya futbolunu Süper Lig’e taşıyan Yeni Malatyaspor, iyi bir çıkış yakaladığı ligde beşinci sırayı görerek, Avrupa Ligi’ne bile gitti ancak son üç sezonda özellikle yönetimsel hatalar nedeniyle büyük bir çöküş yaşadı.

Malatya futbolunda yıllarca süren geri gidiş, Yeni Malatyaspor’un 2. Lig’e yükselmesiyle birlikte umuda dönüştü. Takım önce 1. Lig’e, bir yıl aradan sonra ise Süper Lig’e yükseldi. 11 yıl aradan sonra yeniden Süper Lig’e dönen Malatya futbolu 6 yılda zirveyi de gördü dibi de.

Yeni Malatyaspor, 1986 yılında Malatya Belediyespor adıyla kuruldu. Şu an amatör küme futbol liginde mücadele eden Malatyaspor’un sorunlarla boğuşması ve borç batağında olması nedeniyle Malatya futbolunun yeni umudu olan Malatya Belediyespor’un adı Yeni Malatyaspor olarak değiştirildi.

Malatya Belediyespor, 2009-2010 sezonunda TFF 3. Lig 5. Klasman Grubu’nda başarılı olup ekstra Play-off maçları sonunda TFF 2. Lig’e yükseldi. 2010 yılında Malatya Belediyespor’un ismi olağanüstü genel kurulda alınan kararla Yeni Malatyaspor olarak değiştirildi.

Yeni Malatyaspor 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013, 2013 -2014 sezonlarında 2. Lig’de mücadele etti. 2014-2015 sezonunda Spor Toto 2. Lig Beyaz Grubu 66 puanla birinci tamamlayan Yeni Malatyaspor, şampiyon olarak TFF 1. Lige yükseldi.

Yeni Malatyaspor, 2014 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulda bir kez daha tarihe tanıklık etti. 2009-2010 sezonunda Malatya Belediyespor ismiyle Spor Toto 2. Lig’e çıkan Yeni Malatyaspor, kulüp tarihinde bir ilki daha yaşadı. Yeni Malatyaspor adı ile 4 sezon Spor Toto 2. Lig’de mücadele eden sarı kırmızılı takımda ilk sivil yönetim Adil Gevrek başkanlığında oluştu.

Gevrek başkanlığındaki Yeni Malatyaspor, 3 Mayıs 2015’te Malatya İnönü Stadı’nda Keçiörengücü ile 1-1 berabere kalarak, şampiyonluğunu ilan etti ve TFF 1. Lig’e yükseldi.

Sarı kırmızılıların TFF 1. Lig’deki ilk senesi iyi başlamasa da takımın başına geçen teknik direktör İrfan Buz, kötü gidişe ‘dur’ diyerek, takımı Play-off’un eşiğine kadar getirdi. Ancak takım ilk yılında ligi orta sıralarda tamamladı. Sarı kırmızılılar, ligdeki ikinci yılında ise kurulan iyi kadroyla birlikte fırtına gibi esti ve Süper Lig’e yükselme başarısını gösterdi.

Sarı siyahlı takım, Süper Lig’de ilk kez yer aldığı 2017-2018 sezonunda ilk olarak Ertuğrul Sağlam ile anlaştı. Sağlam, 4 hafta takımın başında kalırken, takım bu karşılaşmalarda 1 galibiyet, 1 beraberlik, 2’de mağlubiyet aldı.

Yönetim, Ertuğrul Sağlam ile yolların ayrılmasının ardından Erol Bulut ile anlaştı. 2017-2018 sezonunun 7.haftasında takımın başına geçen Bulut, 34 haftalık bölümde 9 galibiyet, 9 beraberlik, 10 mağlubiyet aldı ve 36 puan topladı. O sezonda sarı kırmızılılar, 43 puanla 10.sırada yer aldı.

Bulut’un istifasının ardından takımın başına sportif direktör Ali Ravcı geçti. Malatya temsilcisi, Ravcı yönetiminde 9 puan daha topladı ve ligi beşinci sırada tamamlayarak, Avrupa’ya gitme hakkını kazandı. Sarı siyahlılar, 2018-2019 sezonunda 34 haftalık bölümde 13 galibiyet, 8 beraberlik, 13’te mağlubiyet yaşadı. Sarı siyahlılar, 2019-2020 sezonunun başında ise teknik direktör Sergen Yalçın ile anlaştı.

Tarihinde ilk kez UEFA Avrupa Ligi’nde yer alan sarı kırmızılılar, Yalçın’ın idaresinde Avrupa’da oynadığı 4 karşılaşmada 2 galibiyet, 1 beraberlik, 1’de mağlubiyet aldı. Malatyalı futbolseverler, 16 yıl sonra şehrin bir takımının Avrupa kupalarında mücadele etmesinin heyecanını yaşadı.

Takım, Süper Lig’de 2019-2020 sezonun ilk yarısında ise Sergen Yalçın idaresinde oynadığı 17 karşılaşmada 6 galibiyet, 6 beraberlik, 5’te mağlubiyet yaşayarak, 24 puan topladı. Malatya ekibinde devre arasında teknik direktör Sergen Yalçın ile yollar ayrılırken, takımın gol yüküne en fazla katkıyı yapan oyuncuları Adis Jahovic ve Guilherme de sürpriz bir şekilde gitti.

Yeni teknik direktör ve transferleriyle uyum sürecini yakalamaya çalışan sarı kırmızılılar, bu arada da istenilen sonuçları bir türlü alamadı. Yönetimin üst üste aldığı hatalı kararlar takımı yavaş yavaş felakete sürükledi. Sezonu 32 puanla 16.sırada tamamlayan sarı siyahlılar küme düştü.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun tüm dünyayı etkisi altına pandemi nedeniyle ligden düşmeyi bir sezonluğuna kaldırması sonrası Yeni Malatyaspor bir kez daha Süper Lig’de yoluna devam etme şansını yakaladı.  O dönemde basının önüne çıkarak, hatalardan ders çıkarttıklarını ve göreve devam edeceklerini ifade eden kulüp başkanı Gevrek, aynı hataları tekrarlamaya devam etti.

Yeni Malatyaspor mevcut yönetimi ile şehrin siyasetçileri arasında yaşanan çekişme sonrası takımın 2021-2022 sezonunda nasıl bir ilerleme kaydedeceği noktasında herkesin kafasında soru işaretlerine neden oldu. Zira, Divan Kurulu yönetim için istifa kararının doğru olacağını kamuoyuna deklare ederken, belediyeler ise desteğini çekme kararı aldı.

Yönetimin mali açıdan takımı iyi yönetememesi sportif başarıyı da olumsuz etkiledi. Geride kalan iki sezonda yapılan hataları bir kez daha tekrarlaya yönetim, takımın 29 hafta sonunda ligin son sırasında yer almasında en büyük rolü oynadı.

FERDİ DURDU/ERTV

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.