banner13

Sultansuyu’nda yetişen 60 tay satılacak

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Sultansuyu Tarım İşletmesi, 60 Safkan Arap Koşu Tayı satacak.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
03 Haziran 2022 Cuma 15:06
Sultansuyu’nda yetişen 60 tay satılacak

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Sultansuyu Tarım İşletmesi, 60 Safkan Arap Koşu Tayı satacak.

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nde yetiştirilen 2020-2021 doğumlu 31 dişi, 29 erkek olmak üzere 60 Safkan Arap Tayı, Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nde tek tek açık artırma usulüyle satılacak. 14 Haziran Salı günü saat 13.00’te 13.00’de Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğü atçılık tesislerinde Alım-Satım ve İhale Komisyonu huzurunda yapılacak olan satış kapsamında, tay başına geçici teminat bedeli 10 bin TL olarak belirlendi.

Safkan Arap atı, çevik, hareketli, ani manevra kabiliyetine sahip, sağlam kemikli, güçlü mafsallı, çelik gibi tendonları ve sağlam tırnak yapısına sahip, dayanıklı, az yem yiyen, yediği yemi iyi değerlendiren, zeki, sadık, çok güzel görünümlü hafif süvari atı olarak bilinmektedir. Bu nedenle at ıslahında Arap atı kullanılır. Türkiye, Arap atını hem ıslah hem de yarış için yetiştiren ülkelerin başında gelmektedir. Günümüzde Safkan Arap atı, dünyanın çeşitli bölgelerinde farklı amaçlar için yetiştirilmektedir. Çoğu ülkede zerafet ve vücut güzelliği nedeniyle yalnızca gösteri atı olarak, bazılarında ise gösteri ve koşu amaçlı Arap atı yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Osmanlı’da bugünkü anlamda modern at yetiştiriciliği 14. yüzyılda başlamıştır. Hayvanat Ocaklarında yetiştirilen atlarla İmparatorluk zirveye ulaşmış, cumhuriyetin kurulması ile her alanda olduğu gibi at yetiştiriciliği ve ıslahı konusunda da ülkenin ihtiyaçları belirlenerek faaliyetlere yön verilmiştir.

Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte, Atatürk’ün talimatıyla Safkan Arap atı yetiştiriciliği konusunda bir komisyon kurulmuştur. Bu doğrultuda 1933 yılında Karacabey Harası’na Baba Kuruş ve Baba Sa’ad isimli atlar Irak ve Suriye’den getirilmiştir. 1932’de 22 ve 1936’da 119 baş Safkan Arap aygır ve kısrak satın alınarak hara ve aygır depoları takviye edilmiştir. Getirilen damızlıklardan Hilalü Zaman Çifteler ve Sultansuyu Haralarında; Dabi, Çifteler; Kuruş Şatra, Hamdani, Karacabey ve Çifteler Haralarında baba aygır olarak kullanılmış, Al Kuruş, II. Seklavi’den sonra Sultansuyu Harasında etkisini göstermiştir.

Günümüzde safkan Arap atı yetiştiriciliği ve ıslah çalışmalarının temelini oluşturan TİGEM, bu alanda sadece ülkemizde değil bölgede de önemli bir merkezdir. İşletmelerde yetiştirilen atlardan birinci sınıf koşu tayları yılda 4 kez Karacabey İşletmesinde, elit taylar ise yılda 3 kez İstanbul Veliefendi Hipodromunda düzenlenen açık artırmalar ile camianın beğenisine sunuluyor.

FERDİ DURDU/ ERTV

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.