banner13

Eroğlu bakanlığı döneminde Malatya’ya yapılan yatırımları ERTV’ye anlattı

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ERTV’de Gündem Özel Programı’nda Tutku Eren’in canlı yayın konuğu oldu. Eroğlu, bakanlığı döneminde Türkiye ve Malatya’ya yapılan hizmetleri anlattı.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
28 Kasım 2022 Pazartesi 20:00
Eroğlu bakanlığı döneminde Malatya’ya yapılan yatırımları ERTV’ye anlattı

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ERTV’de Gündem Özel Programı’nda Tutku Eren’in canlı yayın konuğu oldu.

Bakanlığı döneminde yapılan hizmetlerden bahseden Eroğlu, 654 tane baraj yapıldığını belirtti. Eroğlu, “Ayak basmadığım yer yoktur. Malatya’ya defalarca geldim ve eserlerle geldim. Türkiye’de su ve ormancılık konusunda çok şey yaptık. Ben şu ana kadar dünyada en çok baraj yapan kişiyim. 654 tane baraj yaptık göletler hariç. 30 metreden küçüklere gölet diyoruz 1000’e yakın gölet var. Bir de şu elektriklerin üç ampulün bizim getirdiğimiz temiz enerjiyi yani hidroelektrik barajlardan elde edilen enerji bunun içinde 605 adet hidroelektrik santrali yaptık. Dünya’da benden daha çok baraj, gölet yapan bakan yok. Bunlardan en önemlisi Dicle nehrinin üzerindeki en büyük baraj, dünyanın sıfında sayılı barajlarından olan Ilısu Barajı. Bu barajı yaptırmamak için iç ve dış güçler, şer odakları çok büyük bir mukavemet gösterdi ama azmin elinden hiçbir şey kaçamaz. Çünkü ülkemiz için çok önemli bir projeydi. Hayati bir projeydi. Su hayattır. Netice itibari ile bu projeyi bitirdik. Cumhurbaşkanımız ben istemesem de baraja benim ismimi verdi. Dünyanın ilk beşe giren Türkiye’nin en büyük barajı olan 275 metre yükseklikteki Yusufeli’ni açtık. Dünyanın ilk beşe giren Türkiye’nin en büyük barajı olan 275 metre yükseklikteki Yusufeli Barajı’nı Cumhurbaşkanımızla açtık. O da gerçekten zor bir barajdı.” İfadelerini kullandı. 

KKTC'ye asrın projesi
İçmesuyu konusunda yapılan çalışmaları hakkında da bilgi veren Eroğlu, “Ben sanıyordum ki sadece İstanbul’da su yok ama baktığım zaman 76 ilimizde su yokmuş. Kars’tan Edirne’ye kadar Mardin’den tutunuz da İzmir’e kadar bu şehirlerde su yoktu. Biz 76 şehre su getirdik. Büyük ilçelerle birlikte ben aşağı yukarı 286 yerleşim yerine yaklaşık 45 milyon kişiye su getirdim. Bir de biliyorsunuz Kıbrıs’ta su yoktu tuzlu su içiyorlardı. Geçenlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar buraya gelmişti. Burada da konuşmasında bahsetmiş. Kıbrıs’a su gelmesi bir dönüm noktası. Ama şu anda memba suyu oradan dünyadaki ilk teknolojiyle Kıbrıs’a ulaştı o yüzden asrın projesi diyoruz. Kolay değil tabi.” Dedi.

“Beydağı ağaçlandırma projesine karşı çıktılar”
Orman alanları ile ilgili faaliyetleri de değinen Eroğlu, Malatya Beydağı’nın ağaçlandırılması hikayesini de anlattı. Eroğlu, “Ormanlar ağaç dikimi kesimiyle, yangınla mücadele ile meşgul oldu. Ben ilk defa anlayışı değiştirdim devlet ormancılığından millet ormancılığına geçtik. İkinci olarak orman teşkilatı sadece ormanlarla ilgilenmeyecek, bütün Türkiye’yi benim talimatımla orman teşkilatının yetki alanına aldım. Sadece ormanlık alanlar değil okul bahçeleri, yol kenarları hastaneler, mezarlıklar her tarafı ağaçlandırdık. Hatta burada bir de hanımı anlatayım. Ben bakanken illere ekibimle giderdim. Koordinasyon toplantısı yapardık. Bir ara toplantıda herkes taleplerini söyledi. Tam çıkarken bir Malatyalı kardeşimiz, “ Sayın Bakan bizim Beydağımız var. Zamanında burası ormanlıkmış ama şu an hiç ağaç yok burayı ağaçlandırır mısınız” dedi. Tabiki dedik. Ağaçlandırma genel müdürümüz koşa koşa bana yaklaştı. Oranın kaya olduğunu ve ağaçlandıralamayacağını belirtti ve yapılmayacağını söyleyin dedi. Bende söz verdiğimi ifade ettim yapacağız ve karşı çıkan kişiye de nasıl yapacağamızı gösterceceğim dedim. Gerçekten bölgeye bütün iş makineleri ve kepçeler ile geldik. Bir buçuk metre kazdık. Dışarıdan topraklar getirdik ve ağaçlarımızı diktik. İleri de geldiğimde bu ağaçlar benim boyumu geçecek dedim. Bugün öğrendim ki 2 metre olmuş o diktiğimiz fidanlar. Ayrıca çok sayıda tabiat parkları; Turgut Özal Tabiat Parkı, Beydağı Tabiat Parkı, mesirelik alanlar yaptık. Milletin buralara ihtiyacı var. Ağaçlandırma da çok ciddi anlamda mesafeler katettik. 5 buçuk milyar fidanı toprakla buluşturduk.” Diye konuştu.

“Malatya’ya 50 milyar TL’lik yatırım”
Malatya’ya yapılan yatırım ve hizmetleri de anlatan Eroğlu,  “Beylerderesi Barajı’na 4 defa rapor yazılmış yapılamaz diye. Ama Beyderesi’nin burası için bir gerdanlık olacağını hissettim. Bitti yapacaksınız dedim ve şimdi herkes memnun. İnşallah etrafı cennetten bir parça olacak. Biz buraya o kadar çok yatırım yaptık ki hükümetimiz Malatya’ya 50 milyarlık yatırım yapmış geçen yıl sonuna kadar. 5 milyar 125 milyon da sadece benim bakanlığım yapmış. Malatya için önemli değerlerin Turgut Özal’ın , Recai Kutan’ın yaptığımız eserlere isimlerini verdik. Malatya’ya bakanlığımız döneminde 14 baraj ve bir gölet yaptık. 5 tanesinde de temel attım bitmek üzere. Büyük sulamalar yaptık. 410 bin 430 dekar araziyi sulamaya açtık. 48 dere ıslah ettik. 78 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Orduzu Şehir Ormanı, iki tane bal ormanı, iki tane mesire yeri kurduk burada. Orman köylerinde yaşayan ailelere Or-köy desteği verdik. Ayrıca gelir getirici ormanlar kurduk. Eskiden köy olan 38 mahalleye gelir getirici ormanlar kurduk. 27 tane meteorolojik ölçüm istasyonu var. Ben buraya gelirken telefondan hava durumuna baktım. Havaalanı da kurduk. Havaalanlarındaki uçuşlar için ölçüm şart. Bunların hepsini kurduk. Güzel şeyler yapıldı. Hatta ben yapılan işleri saysam saatler alır.” Dedi.

ERTV HABER MERKEZİ

Son Güncelleme: 28.11.2022 20:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.