banner13

İnönü Üniversitesi’nde milyonluk zarar! Sayıştay raporu ortaya çıkardı!

Sayıştay Başkanlığı, 2019 yılı denetim raporunda Malatya İnönü Üniversitesi’nin Döner Sermayesi İşletmesi’nin 2019 yılında 81 milyon TL, Sosyal Tesis İşletme Müdürlüğü’nün de 1 milyon 355 bin TL zarar ettiği kaydedildi.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
14 Ekim 2020 Çarşamba 17:40
İnönü Üniversitesi’nde milyonluk zarar! Sayıştay raporu ortaya çıkardı!

Sayıştay Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerde yaptığı 2019 yılı denetim raporlarından bir bölümünü açıkladı. İnönü Üniversitesi’nin hesaplarını, gelir-gider ve bütçe disiplinini denetleyen Sayıştay Başkanlığı’nın, 2019 yılı “Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu”na göre, merkezi hükümet, 2019 yılında, İnönü Üniversitesi’ne toplamda 515 milyon 65 bin TL bir para aktardı. Bu ödeneğin 508 milyon 567 bin TL’sinin yıl içinde harcandığını açıklandı.

İnönü Üniversitesi’ne bağlı işletmeleri de denetleyen Sayıştay müfettişleri, Döner Sermayesi İşletmesi’nin 2019 yılında 81 milyon TL zarar ettiğini, Sosyal Tesis İşletme Müdürlüğünün de 1 milyon 355 bin TL zarar ettiğini açıkladı.

Sayıştay’ın İnönü Üniversitesi denetiminde tespit ettiği ve mevzuata aykırılık oluşturan bir başka delil ise Üniversite’nin kampüsteki kiracılara uyguladığı idari para cezalarını tahsil ettiği, fakat kiracıların ödediği cezaların paralarının nazım hesaplarda izlenmediği belirtildi.

Sayıştay Başkanlığı Raporu’na göre, İnönü Üniversitesi Yönetimi, üniversiteye ait gayrimenkullerin kiraya verilmesini de Devlet İhale Kanunu’na aykırı yöntemlerle yaptı. Üniversiteye ait gayrimenkullerin kiralanmasında izlenmesi gereken ana ihale usulü “kapalı teklif” iken, Üniversite yönetimi Kanun’un öngördüğü usul yerine, gayrimenkullerin tamamını ‘pazarlık’ usulü ile yaptı.

Sayıştay’ın “İnönü Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi 2019 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu”nda, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin mali yapısı da analiz edildi. Gelirlerinin giderlerini karşılamadığı ve mali yapısının bozulduğu belirtilen raporda, Üniversite Hastanesi olan Turgut Özal Tıp Merkezi’nin finansal açıdan da zor durumda olduğu ifade edildi.

Raporda, Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın rektörlüğe atandığı ilk yıldan 2019 yılına kadar, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin gelir ve giderlerinin karşılaştırıldığı bir tablo da yayınladı. Tabloda, gelirlerin giderleri karşılama oranı 2016 yılında %95 iken 2019 yılında % 80'e geriledi. Bu nedenle 2019 yılı Raporunda konuya tekrar yer verildiği ifade edildi.

Son Güncelleme: 15.10.2020 16:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.