banner13

Engellilere dört koldan vergi avantajı

Engellilere yönelik Maliye Bakanlığınca, pek çok avantaj sağlanıyor. Bu avantajların amacı ise engellilerin sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını kolaylaştırmak.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
29 Mayıs 2019 Çarşamba 13:32
Engellilere dört koldan vergi avantajı

Engellilere yönelik Maliye Bakanlığınca, pek çok avantaj sağlanıyor. Bu avantajların amacı ise engellilerin sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını kolaylaştırmak.

Engelliler Haftası nedeniyle "Engelliler İçin Vergi Rehberi" hazırlandı.

Çalışma yetisini kaybedenlerin ücret veya kazançlarına, engellilik derecesine göre belirlenen miktarda vergi indirimi uygulanıyor.

Engellilerin alacağı Aylık engellilik indirim tutarı belirlendi. Bu tutara göre;

Derece engelliler: bin lira
Derece engelliler: 530 lira
Derece engelliler ise 240 lira

Belirlenen bu tutarlar engellilere verilen ücretler ile engelliye bakan kişinin aldığı ücretlerde gelir vergisi üzerinden indiriliyor.

ENGELLİLERE GÜMRÜK MUAFİYETİ
Engelliler satın aldıkları motorlu taşıtlar için vergiden de avantaj sağlıyor. Engellilerin kullandıkları özel eşyalar, araçlar, gümrük vergilerinden muaf tutuluyor.

Engellilerin isteyeceği bisikletler, motorlu kara nakil vasıtaları, motosiklet, Motorlu ve motorsuz araç koltukları, , malul ve engellinin üçüncü dereceye kadar hısımı olan bir sürücü ya da istihdam edilen sürücü tarafından kullanılan vasıtalara muafiyet tanınıyor.

İstenen Araçların aksesuarları, eşyanın bakım, kontrol, yedek parça,  ayarlama ya da tamiri için gerekli olan aletler de bu kapsamın içinde yerini alacak.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ
Engellilere kolaylık sağlanan bir diğer sektör ise emlak sektörü. İndirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulaması ile Türkiye sınırları içinde 200 metrekareyi geçmeyen evlerde engelliler emlak vergisi ödemiyor.

Öte yandan görme engellilerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye, sesli kitap, ortopedik engellilerin kullandıkları ortez-protez gibi cihazlarda istisna kapsamında vergiden muaf tutuluyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.