• Haberler
  • Güncel
  • Diyarbakır'da Yıkılan Apartman Dosyasında Kamu Görevlilerine Şok Gelişme

Diyarbakır'da Yıkılan Apartman Dosyasında Kamu Görevlilerine Şok Gelişme

Diyarbakır'da 6 Şubat felaketinde çökerek 77 vatandaşa mezar olan Serin-2 Apartmanı'na ilişkin yürütülen adli süreçte çok kritik bir viraj dönüldü. Binanın yapım sürecindeki usulsüzlüklere göz yumduğu ve gerekli denetimleri yapmadığı gerekçesiyle dönemin ilçe belediyesinde görevli üç eski imar müdür vekili hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame mahkemece kabul edilerek ana davayla birleştirildi.

Haberin Özeti

  • • Diyarbakır'da 6 Şubat depremlerinde yıkılarak 77 kişinin ölümüne yol açan Serin-2 Apartmanı'na ilişkin soruşturmada, dönemin Bağlar Belediyesi'nde görev yapan 3 eski İmar ve Şehircilik Müdür Vekili hakkında dava açıldı.
  • • Binanın temel üstü vizesi ve yapı kullanım izni olmadan iskana açılmasına müsaade ettikleri belirlenen kamu görevlilerinin 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle yargılanması talep edildi.
  • • Açılan yeni dosya mevcut mahkemedeki ana davayla birleştirilirken, müteahhit ve fenni mesullerin de aralarında bulunduğu tüm sanıkların yargılanmasına devam ediliyor.

Kahramanmaraş merkezli sarsıntılarda Bağlar ilçesine bağlı Mevlana Halit Mahallesi'nde yer alan 11 katlı Serin-2 Apartmanı yerle bir olmuş, enkaz altında yürütülen arama kurtarma faaliyetleri günlerce sürmüştü. Felakette 77 kişi yaşamını yitirirken, 29 kişi de yaralı olarak kurtarılmıştı. Yürütülen geniş çaplı adli soruşturma neticesinde, dönemin Bağlar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekilliği koltuğunda farklı yıllarda oturan üç kamu görevlisi hakkında soruşturma izni alınarak dava açıldı. Hazırlanan iddianamede, temel üstü vizesi dahi bulunmayan yapının inşaatına izin verildiği ve bina kullanım izin belgesi düzenlenmeksizin yaşamın başlamasına göz yumulduğu kayıtlara geçti.

Bilirkişi Raporları Yapıdaki Devasa İhmalleri Gün Yüzüne Çıkardı

Akademisyen heyetleri ve teknik uzmanlar tarafından hazırlanan kapsamlı bilirkişi incelemeleri, yapım aşamasındaki zincirleme hataları bir bir ortaya koydu. İncelenen beton karot örneklerinin dönemin afet yönetmeliğindeki mukavemet şartlarını karşılamadığı tespit edildi. Ayrıca statik hesaplamalarda deprem yükü analizlerinin yapılmadığı, kolon ve kiriş birleşim alanlarındaki kesme güvenliklerinin göz ardı edildiği ve binada kolon kesildiği tespiti raporda yer aldı. Projedeki etriye aralıklarına dahi uyulmadığı belirlenirken, mevzuata aykırı bu tabloya rağmen onay mekanizmasını işleten kamu görevlilerinin ile yüklenici firmanın asli sorumlu olduğu vurgulandı.

Acılı Ailelerin Mücadelesi Adalet Arayışıyla Devam Ediyor

Facianın ardından yakınlarını kaybeden mağdur aileler ve avukatları, başından beri sadece müteahhitlerin değil onay veren kamu yetkililerinin de yargılanması gerektiğini savunuyordu. Yıkılan binada anne ve babasını yitiren müşteki avukatları, dosyanın birleştirilmesini ve kamu görevlilerinin sanık kürsüsüne oturtulmasını adaletin tecellisi adına hayati bir adım olarak değerlendirdi. Tutuksuz yargılanan müteahhit, statik proje müellifi, fenni mesul ve onay merciindeki isimler ile birlikte kamu görevlilerinin de dahil olduğu sanıklar, bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak.

ERTV Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05443281444
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!