Zirai donun vurduğu kayısıda son durumu ne?
Zirai donun vurduğu Malatya'da baraj kenarındaki bazı bahçelerde hasat başladı. Bu da Malatya'da ne kadar kayısı olduğu sorularını akıllara getiriyor. Kayısının bazı lokal bölgelerde kısmen yetiştiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, başka şehirlerde yetişen kayısıların Malatya kayısısı olarak satıldığını bunun da Malatya kayısısına zarar verdiğini vurguladı. Çiçek, ağaçların fizyolojik yapısına ilişkin de önemli bilgiler verdi.
Zirai donun vurduğu Malatya’da baraj kenarındaki bazı bahçelerde hasat başladı. Bu da Malatya’da ne kadar kayısı olduğu sorularını akıllara getiriyor. Kayısının bazı lokal bölgelerde kısmen yetiştiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, başka şehirlerde yetişen kayısıların Malatya kayısısı olarak satıldığını bunun da Malatya kayısısına zarar verdiğini vurguladı. Çiçek, ağaçların fizyolojik yapısına ilişkin de önemli bilgiler verdi.
Birçok ilde etkili olan zirai don kayısı başkenti olan Malatya’da ciddi hasara yol açtı. Yıllık üretimde dünya kuru kayısı üretim lideri olan Malatya’da meyvelerin büyük bir bölümü yandı. Bu sene kayısı da hasat sadece baraja yakın bazı bahçelerde yapılıyor.
Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, kayısının sadece bazı lokal bölgelerde olduğunu belirterek, bazı kayısıların Malatya kayısısı olarak satıldığını bunun da Malatya kayısısına zarar verdiğini söyledi. Çiçek, “Bazı münferit bölgelerde, kısmi küçük bahçelerde meyve olduğuna dair tespitlerimiz oldu ancak Malatya potansiyelini düşündüğümüzde Malatya ticaretini etkileyecek ya da Malatya üretimini pozitif yönde etkileyecek miktarda olan ürünler değil. Piyasada özellikle kayısı, yaş sofralık kayısı birçok bölgede yetiştiriliyor ve piyasada ilimiz kayısı üretiminde marka bir il olması nedeniyle ilimizin markasıyla satılmaya çalışılıyor. Bu anlamda şu an piyasada özellikle satılan yaş kayısıların çoğu değişik illerden getirilip satılıyor. Kalite yönünden, aroma yönünden, çeşit yönünden farklı çeşitler var; dolayısıyla bu hassasiyetle devam etmemiz ve bu hassasiyetle toplumu bilinçlendirmemiz gerekiyor. Tüketici tüketirken Malatya kayısısı beklentisi ile yapılıyor. Bu anlamda bu hassasiyete dikkat etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
Zirai donla birlikte ağaçların fizyolojik yapılarının da bozulma riski üreticiyi tedirgin etmişti. Çiçek, ceviz ve birkaç tür hariç ağaçların fizyolojik yapısının düzeldiğini dile getirdi ve çiftçileri uyardı. Çiçek, “Özellikle meslektaşlarımız, teknik elemanlar tarafından üreticilerimizi yönlendirme, bilgilendirme, alınacak yeni tedbirlerle ilgili çok yoğun çalışmalar yapıldı, reçeteler açıklandı, uygulamaların çoğuna nezaret edildi. O konuda önümüzdeki yıllarda kısmen meyve düşüklüğü yaşamış olabilme ihtimali olmakla beraber, meyvemizde olağanüstü bir durum olmazsa bir sıkıntı yaşamayacağız diye düşünüyoruz. Budama, gübreleme konusunda bundan sonraki süreçte dikkat edilmesi gerekiyor. Ağaçlarımızda şu an o ilk başlardaki korktuğumuz, endişelendiğimiz durum ortadan kalkmış gibi gözüküyor.” Şeklinde konuştu.