banner13

Malatya için kırmızı alarm!

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, Malatya’da art arda yaşanan depremleri değerlendirdi. Önceki gece yaşanan 4.2’lik deprem sonrası sarı bayrak, yani artan deprem tehlikesi açıklaması yapan Bektaş, 4.3’lük deprem sonrası kırmızı bayrak uyarısı yaptı. Malatya'nın 4 tarafının Doğu Anadolu Fay sistemine ait faylarla çevrili olduğuna dikkat çeken Bektaş, "Malatya ciddi deprem tehlikesi altında" dedi.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
11 Temmuz 2024 Perşembe 18:16
Malatya için kırmızı alarm!

AFAD Başkanlığından Verilen bilgiye göre; Malatya'da 9 Temmu’u 10 Temmuz’a bağlayan gece saat 00.41'de 4.2, 10 Temmuz, saat 12.54'de ise 4.3 büyüklüğünde merkez üssü Yeşilyurt olan 4 üzeri iki ayrı deprem kaydedildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, Malatya’da art arda yaşanan depremleri değerlendirdi.

9 Temmuz’u 10 Temmuz’a bağlayan gece saat 00.41'de 4.2’lik deprem sonrası açıklamalarda bulunan Bektaş,  “4,2 Yeşilyurt-Malatya Depremi

Gerçekler:

1- Malatya Ovasının dört tarafı Doğu Anadolu Fay Sistemine ait aktif faylarla çevrilidir.

2- Bu faylar 7,8 ve 7,5 Maraş deprem çifti ile yüklenmişlerdir.

3- Deprem tahmini doğruluğu %60 ise; Malatya ciddi deprem tehlikesi altındadır” dedi.

Prof. Dr. Bektaş, yine merkez üssü Yeşilyurt ilçesi olan öğlen saat 12.54’te meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki ikinci depremle ilgili olarak da 4,3 Yeşilyurt-Malatya Depremi. 4,2 artçı depreminden hemen sonra 4,3 depreminin yaşanması Malatya’nın deprem tehlikesini sarı bayrağa yani artan deprem tehlikesine çevirmiştir. Artçıların kısa zaman aralığında daha da büyümesi sarı bayrağın kırmızıya dönmesine neden olabilecektir.” Dedi.

Daha sonra Malatya Baseni başlıklı bir açıklama yapan Bektaş, Artçıları doğu-batı doğrultulu sismik kesitde baseni oluşturan fayların depremselliğine ışık tutuyor.

1- Kompleks yapıya sahip basen kenarı ve basen içi fay sistemi 7,8 ve 7,5 depremleriyle hareketlenmiş olmalıdır.

2- M 4 - 5,9 büyüklüğündeki artçılar birden fazla fayın aktivitesini yansıtmış olmalıdır.

3- Malatya ovası genç çökelleri altında örtülü kalmış fayların (blind fault) deprem üretme kabiliyetleri olabilir.

4- Malatya Ovası faylarının kompleks yapısı, M4-5,9 depremleri Malatya için yıkıcı deprem tehlikesi oluşturur.

Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş ise, her iki depremle ilgili olarak, “Tetiklenmiş bağımsız iki deprem daha oldu. Ne sarı bayrağı, ne kırmızıya dönmesi, uydurmayın. Yeşilyurt (#Malatya) depremleri 6 Şubat 2023, 7.6 Çardak deprem'inin tetiklediği Kavaktepe-Yeşilyurt Fayı yada Çöşnük Fayı üzerinde olan 48. ve 49. tetiklenmiş bağımsız depremlerdir.” şeklinde değerlendirme yaptı.

Öte yandan daha önce Malatya'daki 4.5'lik deprem sonrası açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, "dikkatli olunmalı" uyarısında bulunmuştu. Görür, "Doğanşehir-Malatya arasındaki fay zonu stres transferi nedeniyle zaman zaman küçük depremler üretiyor, dikkatli olunmalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.