Sanayici Ve KOBİ'ler İçin Yeni Paketler Geliyor!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken önümüzdeki dönemin öncelikli başlıklarını da açıkladı. Eskişehir'de ekonomi temsilcileriyle bir araya gelen Yılmaz, enflasyonla mücadelenin yanı sıra gıda arzının güçlendirilmesi, sulama yatırımlarının artırılması ve özel sektörün finansmana erişiminin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Eskişehir Kalkınma Platformu Ekonomi İstişare Toplantısı'nda konuşan Cevdet Yılmaz, küresel ekonomide yaşanan değişimlerin Türkiye açısından da yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti. Jeopolitik gerilimler, ticaret savaşları ve ülkelerin daha korumacı politikalara yönelmesinin dünya ekonomisini etkilediğini ifade eden Yılmaz, aynı dönemde yeşil dönüşüm ve dijitalleşmenin de ekonomilerin geleceğini şekillendirdiğini söyledi. Türkiye'nin böyle bir ortamda kendi ekonomi programını kararlılıkla uygulamasının önemine işaret eden Yılmaz, kamu maliyesi ve dış denge açısından mevcut tablonun yönetilebilir olduğunu belirtti. Deprem nedeniyle yapılan yüksek harcamalara rağmen geçen yıl bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleştiğini aktaran Yılmaz, cari açığın da önceki yıllara kıyasla önemli ölçüde gerilediğini kaydetti.

İhracat 401 Milyar Dolara Ulaştı

Türkiye ekonomisinin son yıllardaki büyüme performansına da değinen Yılmaz, ekonominin geçen yıl yüzde 3,6 büyüdüğünü hatırlattı. 2020-2025 döneminde dünya ekonomisinin toplamda yüzde 19 büyüdüğünü belirten Yılmaz, Türkiye'nin aynı dönemde yüzde 35'lik büyüme kaydettiğini ifade etti. İhracat tarafındaki gelişmelere ilişkin de bilgi veren Yılmaz, temmuz ayı itibarıyla yıllıklandırılmış mal ihracatının 278 milyar dolara çıktığını açıkladı. Hizmet ihracatının da eklenmesiyle Türkiye'nin toplam ihracatının 401 milyar dolara ulaştığını belirten Yılmaz, ekonomik göstergelerdeki iyileşmenin sürdüğünü söyledi. Merkez Bankası rezervlerinin 7 Ağustos itibarıyla 178,4 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu aktaran Yılmaz, Türkiye'nin kredi risk priminin de birkaç yıl önceki yüksek seviyelerden yaklaşık 220 puan civarına gerilediğini dile getirdi.

Enflasyon İçin Yeni Rakamlar Masada

Ekonomi programının temel hedeflerinden birinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurgulayan Yılmaz, enflasyonda önceki dönemde başlayan düşüş eğiliminin devam ettiğini söyledi. 2024 yılında yüzde 75'in üzerine çıkan enflasyonun kademeli olarak gerilediğini belirten Yılmaz, temel mal gruplarındaki yıllık enflasyonun temmuz ayında yüzde 16,8'e indiğini ifade etti. Hizmet enflasyonunda da aşağı yönlü hareketin başladığını kaydeden Yılmaz, bu alandaki oranın ilk kez yüzde 40'ın altına gerilediğini aktardı. Mevcut ekonomik gelişmeler doğrultusunda Orta Vadeli Program'daki makroekonomik göstergelerin yeniden değerlendirileceğini belirten Yılmaz, güncellenecek rakamların kamuoyu ve iş dünyasıyla paylaşılacağını söyledi. Enflasyonla mücadelenin yalnızca para politikası üzerinden yürütülemeyeceğini vurgulayan Yılmaz, maliye politikası ile üretimi ve arzı artırmaya yönelik adımların da aynı hedefe hizmet etmesi gerektiğini dile getirdi.

Gıda Arzı İçin Sulama Yatırımları Öne Çıkıyor

Yılmaz'ın açıklamalarında gıda fiyatları ve tarımsal üretim de önemli bir yer tuttu. Gıda arzının artırılmasının hem vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması hem de fiyat artışlarının kontrol altına alınması açısından kritik olduğunu belirten Yılmaz, özellikle sulama yatırımlarının artırılacağını söyledi. Tarım sektöründe üretim kapasitesini yükseltecek yatırımların daha yoğun biçimde sürdürüleceğini ifade eden Yılmaz, Gıda Komitesi kapsamında da fiyat hareketlerinin yakından takip edildiğini aktardı. Gıda fiyatlarında haftalık gelişmelerin izlenmesi, arz ve talep dengesindeki değişimlerin önceden tespit edilmesi ve ihtiyaç halinde hızlı tedbir alınması için yeni bir takip mekanizmasının işletileceğini söyledi. Enerjide yerli üretimin artırılması, dışa bağımlılığın azaltılması ve lojistik maliyetlerinin aşağı çekilmesi de Yılmaz'ın sıraladığı diğer arz yönlü politikalar arasında yer aldı. Yılmaz, dış kaynaklı gelişmeler nedeniyle hedeflerde dönemsel sapmalar yaşanabileceğini ancak fiyat istikrarı konusunda uzun vadeli mücadelenin sürdürüleceğini belirtti.

Özel Sektör İçin Yeni Finansman Paketleri Hazırlanıyor

Ekonomi yönetiminin bir diğer gündeminin işletmelerin finansmana erişimi olduğunu belirten Cevdet Yılmaz, fiyat istikrarı ve risklerdeki düşüşün zaman içinde finansman maliyetlerine de olumlu yansıyacağını ifade etti. Bunun yanında stratejik görülen sektör ve kesimlere yönelik seçici desteklerin devam edeceğini söyledi. Çiftçiler ve esnaf için sübvansiyonlu kredi imkanlarının sürdüğünü belirten Yılmaz, reeskont kredilerinde de daha düşük maliyetli finansman sağlandığını aktardı. Sanayiciler ve KOBİ'ler için yeni finansal destek paketleri üzerinde çalışıldığını açıklayan Yılmaz, reel sektörün finansman ihtiyacına yönelik politikaların önümüzdeki dönemde de gündemde olacağını dile getirdi.

Bakmadan Geçme