Gülistan Doku Soruşturmasında 2 Tutuklama Daha!
Tunceli'de 5 Ocak 2020'den bu yana kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku'nun dosyasında yürütülen soruşturmanın 5. dalgasında adliyeye sevk edilen 5 şüpheliden 2'si tutuklandı. Eski Tunceli İl Jandarma Komutan Yardımcısı Ali Kahraman ile eşi Burçin Hızlı Kahraman'ın da tutuklanmasıyla soruşturmadaki toplam tutuklu sayısı 32'ye çıktı.
Gülistan Doku'dan yıllardır haber alınamamasıyla ilgili sürdürülen soruşturmada yeni bir adli gelişme yaşandı. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla emniyet ve jandarma ekiplerinin koordinasyonunda gerçekleştirilen 5. dalga operasyonunda gözaltına alınan 10 şüpheliden 5'inin işlemleri tamamlandı. Sağlık kontrollerinden geçirilen şüpheliler, işlemlerinin ardından Erzurum Adliyesi'ne götürüldü. Savcılıkta ifadeleri alınan 5 kişiden 2'si serbest bırakılırken, diğer 3 şüpheli tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemenin değerlendirmesi sonucunda eski Tunceli İl Jandarma Komutan Yardımcısı Ali Kahraman ve eşi Burçin Hızlı Kahraman tutuklandı. Diğer şüpheli ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı. Başsavcılığın bu karara itiraz ettiği bildirildi.
Soruşturmada Tutuklu Sayısı 32'ye Yükseldi
Son tutuklamalarla birlikte Erzurum ve Tunceli Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yürütülen soruşturmalarda tutuklu bulunanların sayısı 32'ye ulaştı. Dosyada daha önce adli kontrol şartıyla serbest bırakılan R.K.'nin de yeniden ifadesine başvuruldu. Soruşturmanın önceki aşamasında gözaltına alınan dalgıç polis Gürkan Gürdal ile Perihan Benzer tutuklanmış, aralarında dalgıç polisler A.K. ve V.İ.'nin de bulunduğu 3 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Operasyonda Kimler Gözaltına Alınmıştı?
Soruşturmanın son operasyonunda eski Tunceli İl Jandarma Komutan Yardımcısı Ali Kahraman ile eşi Burçin Hızlı Kahraman'ın yanı sıra dalgıç polisler Gürkan Gürdal, A.K. ve V.İ. de gözaltına alınmıştı. Operasyon kapsamında ayrıca daha önce tutuklanan güvenlik korucusu Fatih Ö.'nün çocukları D.Ö., S.Ö. ve N.M.Ö. ile eşi S.Ö. ve soruşturmanın önceki dönemlerinde üniversite öğrencisi olduğu belirtilen Perihan Benzer hakkında da işlem yapılmıştı. Gülistan Doku dosyasındaki soruşturmanın farklı aşamalarında gözaltına alınan şüphelilerle ilgili adli süreçlerin devam ettiği belirtildi.
Şüpheliler Hakkında Çok Sayıda Suçlama Bulunuyor
Soruşturma kapsamında Ali Kahraman ve Burçin Hızlı Kahraman hakkında 'suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'nitelikli şekilde kasten öldürmeye yardım etme' suçlamalarının yöneltildiği belirtildi. Dalgıç polis Gürkan Gürdal hakkında resmi belgede sahtecilik ve suç delillerine ilişkin suçlamalar bulunurken, Perihan Benzer'in ise delilleri yok etme veya değiştirme, bilişim sistemlerine ilişkin suçlar, nitelikli şekilde kasten öldürmeye yardım etme ve kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde ele geçirilmesi veya yayılması iddiaları kapsamında tutuklandığı aktarıldı. Adli kontrolle serbest bırakılan V.İ. ve A.K. hakkında resmi belgede sahtecilik ile suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme suçlamaları bulunuyor. D.Ö. ve S.Ö. hakkında ise delillere müdahale, bilişim sistemlerine ilişkin suçlar ve nitelikli şekilde kasten öldürmeye yardım etme suçlamaları yöneltildi. Savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılan S.Ö. ve N.M.Ö. hakkında da suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme ile bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme veya erişilmez hale getirme suçlamaları kapsamında işlem yapıldığı bildirildi.