Yargıda Dosya Yükü Azalıyor, Karar Hızı Artıyor!

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Adalet İstatistikleri 2025' verileri kamuoyuyla paylaşıldı. Güncel rapor, Türkiye'deki mahkemelerin iş yükünden dosyaların sonuçlanma sürelerine kadar yargı sistemindeki önemli değişimleri rakamlarla ortaya koyuyor.

Haberin Özeti

  • 2025 verilerine göre yargıdaki dijitalleşme ve yasal düzenlemeler sayesinde hâkim başına düşen yıllık dosya sayısı 454'e kadar geriledi.
  • Ceza mahkemelerinde karara bağlanan dosyaların yeni açılanlara oranı yüzde 99,3'e yükselirken, hırsızlık ve konut dokunulmazlığı gibi suçlarda dava sayıları önemli ölçüde azaldı.
  • Başsavcılıklarda bir dosyanın ortalama sonuçlanma süresi 393 güne düşerken, ihbar dosyalarının karara bağlanma süresi ise yaklaşık 51 gün olarak gerçekleşti.

Verilere göre, adli yargı ilk derece mahkemelerinde görev yapan hâkimlerin iş yükünde on yıllık süreçte belirgin bir rahatlama yaşandı. 2016 yılında bir hâkim başına düşen yıllık dosya sayısı 506 iken, bu rakam 2025 yılı itibarıyla yüzde 10,3’lük bir azalışla 454’e geriledi.

Lekelenmeme Hakkı Soruşturma Sayılarını Düşürdü

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 158. maddesi kapsamında hayata geçirilen "lekelenmeme hakkı" düzenlemesi, savcılıkların iş yükünü hafifleten temel unsurlardan biri oldu. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği günden 2025 sonuna kadar yaklaşık 1 milyon 443 bin ihbar dosyası hakkında "soruşturmaya yer olmadığı" kararı verildi. Bu uygulama sayesinde başsavcılıklarda açılan dosya sayısında yüzde 3,5 oranında düşüş kaydedildi.

Yargılama Süreleri Kısalıyor, Temizleme Oranı Yükseliyor

Yargıdaki hızlanma verileri ihbar dosyalarına da yansıdı. 2023 yılında ortalama 58 günde sonuçlanan ihbar dosyaları, 2025’te 51 güne indi. Başsavcılıklardaki bir dosyanın genel görülme süresi ise 2016’daki 431 günlük seviyesinden 393 güne düştü. Ayrıca ceza mahkemelerinin eldeki işi bitirme kapasitesini gösteren "temizleme oranı" 2025 yılında yüzde 99,3 gibi yüksek bir seviyeye ulaştı.

Suç Türlerine Göre Dava Sayılarında Azalma

İstatistikler, belirli suç türlerinde açılan kamu davası sayılarının da gerilediğini gösteriyor. 2024 yılına oranla 2025'te; hırsızlık suçlarında yüzde 23,6, konut dokunulmazlığını ihlal suçlarında yaklaşık yüzde 25,6 ve suç eşyasının satın alınması suçlarında ise yüzde 32,8 oranında bir düşüş yaşandığı kayıtlara geçti.
 

ERTV Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05443281444
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!