Türk Fındığı Dubai'de ISM Middle East Fuarında Büyük İlgi Gördü
Türk fındığı, Karadeniz İhracatçı Birlikleri'nin (KİB) organizasyonu ile Dubai'de düzenlenen ISM Middle East fuarında uluslararası alıcıların karşısına çıktı.
Dubai’de Türk Fındığına Yoğun İlgi
Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük ticaret merkezlerinden biri olan Dubai’de düzenlenen ISM Middle East fuarı, bu yıl 700’den fazla katılımcı firmaya ev sahipliği yaptı. Türk fındığı ise şekerleme ve atıştırmalık sektöründe önemli bir ham madde olarak dikkatleri üzerine çekti. Fuarda yer alan Türk firmaları, ürünlerini sergileyerek Körfez ülkelerinden birçok yeni alıcıyla bağlantı kurma imkânı buldu. Özellikle fındığın çikolata ve tatlı üretiminde sağladığı üstün lezzet, katılımcılar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.
UR-GE Projesi İle Güçlü Tanıtım
Karadeniz İhracatçı Birlikleri, Ticaret Bakanlığı’nın "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE)" desteği kapsamında yürütülen proje çerçevesinde bu fuara katılım sağladı. Bu proje, Türk fındığının uluslararası pazarlardaki payını artırmayı ve ihracatçı firmaların küresel ölçekte daha güçlü bir konuma gelmesini hedefliyor. Fuara katılan firmalar, standlarında yaptıkları görüşmelerle sadece Birleşik Arap Emirlikleri’nden değil, aynı zamanda tüm Körfez bölgesinden yeni müşteri portföyü oluşturdu. Bu da Türkiye’nin ihracat stratejisinde fındığın özel bir yere sahip olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Birleşik Arap Emirlikleri’nde Fındık İhracatı
Körfez bölgesinin en dikkat çeken pazarlarından biri olan Birleşik Arap Emirlikleri, yüksek satın alma gücüne sahip nüfusu ve turizmdeki cazibesiyle fındık ihracatçıları için kritik bir konumda bulunuyor. Ülkedeki kurak iklim koşulları nedeniyle kuruyemişlerde büyük ölçüde ithalata bağımlı olan pazar, Türk fındığı için önemli fırsatlar barındırıyor. Son 5 yılda Türkiye’den Birleşik Arap Emirlikleri’ne ortalama yıllık 2 bin 200 ton fındık ve mamulleri gönderildiği ve bu ihracattan yaklaşık 16 milyon dolar gelir elde edildiği biliniyor. Yapılan tanıtım çalışmaları sayesinde bu rakamların önümüzdeki dönemde daha da yükselmesi öngörülüyor.
Türk Fındığının Stratejik Önemi
Türkiye, dünya fındık üretiminin büyük kısmını karşılayan ülke konumunda bulunuyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde üretilen yüksek kaliteli fındık, hem geleneksel tatlılarda hem de modern şekerleme sektöründe yoğun şekilde kullanılıyor. Dubai’deki fuar, Türk fındığının uluslararası pazarda stratejik bir ürün olarak kabul gördüğünü ve sektör temsilcilerinin global arenada güçlü adımlar atmaya devam ettiğini bir kez daha ortaya koydu.
Kaynak: Zeki Ersin Yıldırım
Bakmadan Geçme