Türk Bilim İnsanından Sivrisineklerle Mücadelede Devrim
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Oflaz, uzun yıllardır devam eden sivrisinek mücadelesine yeni bir soluk getirecek bir cihaz geliştirdi.
TÜBİTAK Destekli Yerli Buluş Dünya Sahnesinde
Proje, HGO Medikal Sanayi Ticaret AŞ aracılığıyla yürütülüyor ve TÜBİTAK TEYDEB 1501 desteğiyle geliştirildi. Cihaz, geçtiğimiz aylarda düzenlenen TEKNOFEST TÜRKPATENT ISIF’25 - 10. Uluslararası Buluş Fuarı’nda altın madalya kazanarak büyük ses getirdi.
Bu başarı, Türkiye’nin teknoloji tabanlı çevre çözümleri üretme kapasitesini gözler önüne serdi. Doç. Dr. Oflaz, cihazın seri üretime geçmesiyle birlikte uluslararası pazara sunulabileceğini ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağını belirtti.
Ultrasonik Dalgalarla Zararlıların Etkisi Saniyeler İçinde Yok Ediliyor
Cihazın çalışma prensibi, su yüzeyinde ultrasonik frekanslar aracılığıyla oluşturulan mekanik dalgalara dayanıyor. Sivrisinekler, yumurta ve larva dönemlerini genellikle suyun yüzeyinde geçiriyor. Bu sistem, tam da bu evrede devreye girerek larvaların hücre yapısında deformasyona yol açıyor ve kısa sürede etkisiz hale getiriyor.
Doç. Dr. Oflaz, yapılan testlerin Ege Üniversitesi laboratuvarlarında gerçekleştirildiğini belirtti. Denemelerde, evre 3 kategorisindeki larvalarda yüzde 100, daha dirençli olan evre 4 kategorisindeki larvalarda ise yüzde 99 başarı elde edildi. Araştırma ekibi, cihazın farklı çevresel koşullarda da maksimum verimle çalışması için optimizasyon çalışmalarını sürdürüyor.
Ekosisteme ve Tarıma Dost Teknoloji
Doç. Dr. Oflaz, geliştirdikleri teknolojinin ekoloji dostu bir çözüm sunduğunun altını çiziyor. Kimyasal ve biyolojik ajanların aksine, bu cihaz doğaya hiçbir zarar vermiyor. Özellikle pirinç tarlaları gibi sivrisinek üremesinin yoğun olduğu tarımsal alanlarda kullanımıyla hem çevresel hem de ekonomik fayda sağlaması bekleniyor.
Dünya genelinde sivrisineklerle mücadelede en yaygın yöntemler hâlen pestisit kullanımı üzerine kurulu. Ancak bu kimyasallar, toprağı ve suyu kirlettiği gibi tarımsal ürünlerde pestisit kalıntılarına da neden olabiliyor. Yeni ultrasonik sistem, bu olumsuzlukları tamamen ortadan kaldırarak sürdürülebilir bir çözüm vadediyor.
Küresel Pazarda “Made in Türkiye” İmzası
Doç. Dr. Hakan Oflaz, cihazın patentli ve benzeri olmayan bir ürün olduğunu vurgulayarak, uluslararası pazarda büyük ilgi gördüğünü ifade etti. ABD ve Avrupa’da kimyasal kullanımı sınırlı olduğu için, bu tür teknolojilere olan talebin giderek arttığını belirtti. “Bu cihaz, özellikle çevre bilincinin yüksek olduğu ülkelerde büyük bir pazar potansiyeline sahip. Amerika ve Avrupa’daki birçok belediye kimyasal kullanmadığı için bu tür cihazlara ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla ürünümüz oralarda iddialı bir konuma sahip olacak.” dedi.
Fuardan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bazı belediyeler ve özel yatırımcılarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Oflaz, Bilişim Vadisi’nin de projeye destek verdiğini ifade etti.
Bilimsel Başarıdan Ekonomik Katkıya
Doç. Dr. Oflaz, projeyi yalnızca bir akademik başarı olarak değil, aynı zamanda Türkiye’nin ihracat potansiyelini artıracak bir girişim olarak değerlendiriyor. “Laboratuvarda geliştirilen bir teknolojinin ticarileşip dünya pazarına çıkması, bir bilim insanı için en büyük gurur kaynağıdır.” diyen Oflaz, cihazın arkasında ‘Made in Türkiye’ etiketiyle ihraç edilmesinin kendisi ve ülke için büyük bir mutluluk kaynağı olacağını ifade etti.
Kaynak: Zeki Ersin Yıldırım
Bakmadan Geçme