• Haberler
  • Güncel
  • Toprak Mahsulleri Ofisinden Alım Rekoru! 21 Günde 1 Milyon Ton Ürün Depolandı

Toprak Mahsulleri Ofisinden Alım Rekoru! 21 Günde 1 Milyon Ton Ürün Depolandı

Türkiye genelinde tarımsal üretimde verimli bir dönem yaşanırken, devletin alım ve regülasyon süreçleri de hız kazandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesinde düzenlenen arpa hasadı programına katılarak tarım sektöründeki son gelişmeleri ve üretim verilerini kamuoyuyla paylaştı. Eğribük Merası'nda biçerdöver koltuğuna geçerek hasat gerçekleştiren Bakan Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisinin yürüttüğü alım operasyonlarında tarihi bir başarıya imza atıldığını ifade etti.

Haberin Özeti

  • Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kırıkkale'de katıldığı arpa hasadı programında Toprak Mahsulleri Ofisinin sadece 21 günde 1 milyon ton, toplamda ise 2 milyon ton ürün alarak tarihi bir rekora imza attığını duyurdu.
  • Bu yıl bitkisel üretimde 140 milyon tona ulaşılarak tüm zamanların rekorunun kırılacağını öngören Bakan Yumaklı, buğday ve arpa rekoltelerinde çok ciddi artışlar beklediklerini ifade etti. İ
  • klim değişikliği risklerine karşı üreticileri TARSİM ve yeni gelir koruma sigortası yaptırmaya çağıran Yumaklı, hasat döneminde yangın tehlikesine karşı da azami dikkat gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Son dönemde kaydedilen yüksek yağış oranlarının tarımsal altyapıya olumlu yansıdığını belirten Bakan Yumaklı, Türkiye genelindeki baraj doluluk oranlarının yüzde 81 seviyesine ulaştığını aktardı. Geçmiş dönemlerde yaşanan iklimsel olumsuzluklara ve kuraklığa rağmen Türk tarımının gıda arzında herhangi bir aksamaya meydan vermediğini hatırlatan Yumaklı, yeni sezondan beklentilerinin oldukça yüksek olduğunu vurguladı.

Bitkisel Üretimde Cumhuriyet Tarihinin Rekoru Bekleniyor

Sezon sonu öngörülerinin gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin bitkisel üretimde 140 milyon ton düzeyine ulaşarak tüm zamanların rekorunu kıracağını belirten Bakan Yumaklı, stratejik ürünler olan buğday ve arpada ciddi bir rekor artışı beklediklerini kaydetti. İlk tahminlere göre buğday rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 27'lik bir artış sergileyerek 22 milyon 750 bin tona, arpa üretiminin ise yüzde 50 yükselişle 9 milyon tona ulaşması öngörülüyor. Hasat çalışmalarının Doğu Anadolu Bölgesi dışındaki tüm coğrafyalarda süratle devam ettiği, buğdayda yüzde 19, arpada ise yüzde 17'lik hasat oranına ulaşıldığı bildirildi.

Üretilen mahsulün değerinde alınması noktasında Toprak Mahsulleri Ofisinin tam kapasiteyle devrede olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, kurumun 20 milyon tonluk depolama hacmiyle üreticiden gelen her bir gram ürünü alacak güçte olduğunu söyledi. Piyasa fiyatlarının üreticiyi koruyacak şekilde maliyetlerin üzerinde açıklandığını anımsatan Yumaklı, şu an için piyasadaki ürünlerin yaklaşık yüzde 60 ila 70'inin ofis tarafından kabul edildiğini açıkladı.

Toprak Mahsulleri Ofisinden 21 Günde Tarihi Alım

Toprak Mahsulleri Ofisinin alım hızına dair güncel istatistikleri paylaşan Tarım ve Orman Bakanı, ofisin sadece 21 günlük zaman zarfında 1 milyon tonluk alım gerçekleştirerek rekor kırdığını, toplam alımın ise 2 milyon tona ulaştığını duyurdu. Üretici ödemelerinin planlandığı gibi 21. günden itibaren hesaplara aktarılmaya başlandığını söyleyen Bakan Yumaklı, şimdiye kadar 2 milyar liralık bir kaynağın çiftçilere ödendiğini belirtti. Alım noktalarında dezenformasyon yaratılmaya çalışıldığına değinen Yumaklı, yoğun dönemlerde yaşanabilecek olası gecikmeler dikkate alınarak taahhüt edilen 45 günlük üst sınırın kesinlikle aşılmayacağını, 650 farklı alım merkezinde ekiplerin aralıksız mesai yaptığını sözlerine ekledi.

Girdi maliyetlerinde yaşanan küresel ve bölgesel dalgalanmaların üreticiye yansımaması adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla destekleme paketlerine ilave artışlar getirilmesi yönünde teknik çalışmalar yürütüldüğü ifade edildi. Devletin tüm imkanları zorlayarak çiftçinin refahını korumaya odaklandığı vurgulandı.

İklim Değişikliğine Karşı TARSİM Ve Yangın Uyarısı

Konuşmasında küresel iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki risklerine geniş yer ayıran Bakan Yumaklı, üreticilere devlet destekli tarım sigortası olan TARSİM'i ihmal etmemeleri yönünde çağrıda bulundu. Devletin sigorta poliçe bedellerinin yüzde 70'ine kadar olan kısmını sübvanse ettiğini belirten Bakan, yeni nesil bir koruma modeli olan gelir koruma sigortasının da önemine değindi. Poliçe bedelinin yüzde 60'ının devlet tarafından karşılandığı bu yeni sistem sayesinde, buğday ve arpa üreticilerinin verim kayıpları ya da hasat sonrası oluşabilecek fiyat dalgalanmalarından kaynaklı zararlarının güvence altına alınacağı, bu sistemin tüm illerde uzman ekiplerce çiftçilere anlatılacağı aktarıldı.

Yaz aylarında hasat alanlarında yaşanabilecek olası yangın tehlikelerine karşı da kritik bir uyarıda bulunuldu. Biçerdöver ve balya makinelerinden sıçrayabilecek en küçük bir kıvılcımın aylarca süren emeği ve devasa tarım arazilerini küle çevirebileceğini belirten Yumaklı, tüm üreticilerin sahadaki yangın risklerine karşı azami tedbir ve dikkatle hareket etmesi gerektiğini hatırlattı.

Kırıkkale’de Modern Mera Islahı Ve Tarımsal Yatırımlar

Bakan Yumaklı, Kırıkkale programı kapsamında yürütülen hayvancılık yol haritası projelerine de değinerek Karakeçili Eğribük Mera Islah ve Amenajman Projesi'nin detaylarını paylaştı. Kentte yer alan 3 bin dönümlük bir arazide modern mera ıslah metotlarının uygulanmaya başladığını belirten Yumaklı, iki yıl boyunca bölgeye en uyumlu ve yüksek verimli türü tespit etmek amacıyla 10 farklı arpa çeşidinin deneme ekiminin yapıldığını söyledi. Beş yıl sürecek bu projeyle kaba yem üretim altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Mera içinde tarıma ve otlatmaya elverişli olmayan 500 dönümlük atıl alanda ise kuraklığa dayanıklı ve protein değeri oldukça yüksek olan tuz çalısı bitkisinin yaygınlaştırılacağı açıklandı. Üreticilerden bu bitki türüne dair çok olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Bakan Yumaklı, tarımsal üretim planlamasının sadece bugünü değil, ülkenin geleceğini güvence altına alacak sürdürülebilir yapı taşlarını inşa etmeyi amaçladığını belirterek konuşmasını tamamladı.

ERTV Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05443281444
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!