Serpme kahvaltıya düzenleme yolda! Yasaklanıyor!
Ülkemizde her yıl milyonlarca ton gıda çöpe dökülüyor. Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu, restoran ve otellerdeki bu gıda israfını azaltmak için düğmeye bastı. Yeni düzenleme ile özellikle serpme kahvaltı ve açık büfe uygulamalarında değişikliğe gidilecek.
Ülkemizde her yıl milyonlarca ton gıda çöpe dökülüyor. Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu, restoran ve otellerdeki bu gıda israfını azaltmak için düğmeye bastı. Yeni düzenleme ile özellikle serpme kahvaltı ve açık büfe uygulamalarında değişikliğe gidilecek.
Mevcut uygulamada birçok işletme, serpme kahvaltıyı en az iki kişilik olarak sunuyor. Sofraya üçüncü veya dördüncü kişi eklendiğinde ise ek tabaklar, ekstra yiyecekler ve dolayısıyla ek ücret devreye giriyor. Bu durum, yenilmeyecek kadar fazla ürünün masaya gelmesine ve ciddi miktarda gıda israfına yol açıyor.
Yeni planla birlikte, tek tek seçilen ürünlerden oluşan “seçme kahvaltı” modelinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Böylece misafirler sadece istedikleri ürünleri sipariş edebilecek.
Alakart servis modelinin teşvik edilecek
İsrafın en yoğun yaşandığı bir diğer alan ise otellerdeki açık büfe hizmeti. Tabağa alınan ama yenmeyen yemekler çöpe gidiyor. Yetkililer, açık büfe yerine alakart servis modelinin teşvik edilmesini planlıyor. Bu sayede, misafirlere menüden seçim yapma imkânı sunulacak ve ihtiyaç kadar yemek hazırlanacak.
Türkiye’de 23 Milyon Ton Gıda Çöpe Gidiyor
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın verilerine göre, ülkede yılda yaklaşık 23 milyon ton gıda israf ediliyor. Meyve ve sebzelerin üçte biri sofraya ulaşamadan çöpe gidiyor. En fazla kayıp ise restoran ve otellerde yaşanıyor.
Bakmadan Geçme