Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile ASELSAN’ın iş birliğiyle geliştirilen yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı. Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan TÜSEB Başkanı Ümit Kervan, cihazın testlerinin kurum bünyesindeki IDEA Laboratuvarları’nda tamamlandığını söyledi.
Yerli Kalp-Akciğer Makinesi Tanıtıldı: ASELSAN ve TÜSEB İş Birliğiyle Geliştirildi
Kervan, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun başkanlığını yürüttüğü TÜSEB’in, bakanlık altında faaliyet gösteren bir enstitüler topluluğu olduğunu belirtti. Kurum bünyesinde kanser, aşı, sağlık politikaları ve yapay zeka gibi alanlarda çalışan toplam 9 enstitü bulunduğunu ve bu enstitülerin her birinin başında alanında uzman akademisyenlerin görev yaptığını ifade etti.
Son sekiz ayda yürütülen çalışmalarla önemli mesafe kat edildiğini söyleyen Kervan, TÜSEB’in artırılan bütçesinin yüzde 70’inin araştırma projelerine ayrıldığını belirtti. Kervan, sağlık alanında yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesini hedeflediklerini vurguladı.
Kalp-akciğer makinesinin geliştirilme sürecine de değinen Kervan, 2020 yılında başlayan proje kapsamında ASELSAN mühendislerinin kalp cerrahlarıyla doğrudan çalışarak sahadan veri topladığını ve fizibilite çalışmalarının ardından tasarım sürecine geçildiğini anlattı. Cihazın testleri Bilkent Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirildi.
Hayvan deneyleri öncesinde üç ödül kazanan cihazın laboratuvar sonuçlarının mevcut sistemlere kıyasla daha iyi çıktığını belirten Kervan, ürünün klinik aşamaya geçmeye hazır olduğunu söyledi. Türkiye'de yılda yaklaşık 80 bin açık kalp ameliyatı yapıldığını ve bu ameliyatların çoğunun kalp-akciğer makinesi olmadan gerçekleştirilemeyeceğini vurguladı.
Kalp cerrahisi yapılan yaklaşık 300 merkezin bulunduğunu söyleyen Kervan, her merkezde 2 ila 4 ameliyathanede bu tür cihazların kullanıldığını belirtti. Geliştirilen yerli makinenin 2026 itibarıyla hastanelerde kullanılmasının hedeflendiğini söyledi.
Klinik çalışmalara geçiş öncesi İstanbul’da kurulan hayvan laboratuvarında yapılan testlerin başarılı geçtiğini ifade eden Kervan, bu laboratuvarın ileri düzey cihazların yerli olarak test edilebilmesini mümkün kıldığını kaydetti. Laboratuvarda ameliyathanelerin yanı sıra anjiyografi ve robotik cerrahi merkezlerinin de bulunduğunu belirtti.
Kalp-akciğer makinesinin üretici sayısının dünyada sınırlı olduğuna dikkat çeken Kervan, cihazın hem stratejik hem de ekonomik açıdan önemli olduğunu söyledi. Türkiye'de 300 kalp merkezine karşılık Almanya’da yaklaşık 150 merkez bulunduğunu belirten Kervan, bu cihazın yurt dışına ihraç edilmesinin ekonomik fayda sağlayabileceğini ifade etti.
Kaynak:TRT