Profesörden Korkutan Kızamık Uyarısı! 8 Yıl Sonra Bitkisel Hayata Sokabilir
TÜSEB Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, son dönemde dünya genelinde artış gösteren kızamık vakalarına karşı aileleri uyardı. Kızamığın sanıldığından çok daha bulaşıcı ve tehlikeli sonuçları olduğunu belirten Kara, aşılamanın hayati önem taşıdığını vurguladı. Bilgi kirliliğine karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade eden uzman isim, aşıların güvenilirliği konusunda net mesajlar verdi.
Haberin Özeti
- • TÜSEB Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, kızamığın Kovid-19'dan daha bulaşıcı olduğunu ve aşılanmayan bireylerde yıllar sonra bile ölümcül sonuçlar doğurabileceğini açıkladı.
- • ABD ve Avrupa'da aşı karşıtlığı nedeniyle vaka sayılarının binlere ulaştığını belirten Kara, Türkiye'de de tek tük vakaların görüldüğünü ve iki doz aşının hayati olduğunu vurguladı.
- • Suçiçeği ve kızamık gibi hastalıklara karşı uygulanan aşıların en sıkı testlerden geçtiğini ifade eden uzman, bilgi kirliliğine itibar edilmemesi çağrısında bulundu.
Kızamığın bulaşıcılık oranına dikkat çeken Prof. Dr. Kara, çarpıcı bir kıyaslama yaptı. Kovid-19’un başlangıçta bir kişiden iki kişiye bulaştığını, kızamıkta ise bu rakamın 12 ile 18 kişi arasında değiştiğini belirtti. Kara, "Kızamık virüsü bir bölgeye ulaştığında, bağışıklığı olmayan her bireyi tespit ederek enfekte etme potansiyeline sahiptir."
8 Yıl Sonra Gelen Büyük Tehlike: Bitkisel Hayat Riski
Kızamığın sadece döküntülü bir hastalık olmadığını hatırlatan Ateş Kara, hastalığın uzun vadeli ve ölümcül sonuçlarına değindi. Erken dönemde ölüm ve sakatlığa yol açabilen virüsün, enfeksiyondan 6-8 yıl sonra zihinsel fonksiyonların tamamen yitirildiği ve ölümle sonuçlanan bitkisel hayat sürecini tetikleyebildiğini söyledi. Bu korkutucu tabloya karşı tek çözümün "eksiksiz aşı" olduğunu yineledi.
Amerika ve Avrupa’da Vaka Patlaması: Türkiye’de Son Durum Ne?
Dünya genelindeki durumu değerlendiren Kara, Amerika Birleşik Devletleri'nde aşı tereddüdü nedeniyle vaka sayısının 5 binin üzerine çıktığını ve can kayıpları yaşandığını bildirdi. Türkiye'de ise sağlık çalışanlarının eksik aşılı vatandaşlara ulaşarak hatırlatma yaptığını belirtti. Avrupa ve çevredeki vaka artışları nedeniyle Türkiye'de de tek tük vakaların görülmeye başlandığını ifade eden Kara, "Aşımız eksikse hiç tereddüt yaşamayalım" çağrısında bulundu.
Yan Etkiler ve Yüzde Yüz Güvenlik Analizi
Aşıların klinik kullanıma sunulmadan önce en sıkı testlerden geçtiğini vurgulayan Prof. Dr. Kara, uygulama sonrası görülebilen ateşin normal bir tepki olduğunu söyledi. Kara, "Vücuda mikrobu tanıtıyoruz, vücut buna cevap veriyor. Bazı aşılarda her yüz kişiden 20’sinde ateş olabilir, bu beklediğimiz bir durumdur" diyerek ailelerin endişelerini giderdi.
Bakmadan Geçme