Otobüs Biletlerinde Doluluk %90'a Ulaştı
Ramazan Bayramı ve okullardaki ara tatil nedeniyle İstanbul'da otobüs biletlerine yoğun talep oluştu. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Birol Özcan, ana seferlerde doluluk oranının yüzde 90'a ulaştığını açıkladı.
Özcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 29 Mart’a kadar ek seferlere izin verildiğini belirtti. Hem bayram hem de 10 günlük okul tatilinin aynı döneme denk gelmesiyle ek seferlerde de yoğunluk yaşanmasının beklendiğini ifade etti.
Sefer Sayısı Artacak
Son dönemde İstanbul Esenler Otogarı’nda günlük otobüs sayısının 700’lere kadar düştüğünü hatırlatan Özcan, bayram döneminde bu sayının 1200-1300 hatta 1400’e çıkmasını beklediklerini söyledi. Özcan, “Bayram ve ara tatil nedeniyle ana seferlerin doluluk oranı yüzde 90 seviyesine geldi” dedi.
Vatandaşlara Çağrı
Özcan, bayram tatiline gidecek vatandaşların yalnızca otogarlardan kalkan otobüsleri tercih etmeleri gerektiğini vurguladı.
Komisyon ve Maliyet Sorunu
Çevrim içi bilet satış platformlarının yüzde 12-15 arasında komisyon aldığını belirten Özcan, bu durumun firmaların gelirini azalttığını ifade etti. Ayrıca akaryakıt fiyatlarındaki artış, köprü geçiş ücretleri ve ücretsiz servis uygulamalarının firmalar için ciddi maliyet oluşturduğunu dile getirdi.
Yeni Düzenleme Beklentisi
Özcan, komisyon oranlarının yüzde 5 seviyelerine çekilmesiyle firmaların rahatlayacağını, ayrıca otobüslerin gece saatlerinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kullanmasına izin verilmesini talep ettiklerini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOME kararıyla ücretsiz servis uygulamasının kaldırılmasını da beklediklerini sözlerine ekledi.
Bakmadan Geçme