• Haberler
  • Ekonomi
  • Merkez Bankası Anketi Ekonomiye Dair Beklentilerde Dikkat Çeken Değişimi Ortaya Koydu

Merkez Bankası Anketi Ekonomiye Dair Beklentilerde Dikkat Çeken Değişimi Ortaya Koydu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, ekonomi çevrelerinde yakından takip edilen yeni beklentileri gün yüzüne çıkardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, ekonomi çevrelerinde yakından takip edilen yeni beklentileri gün yüzüne çıkardı. Reel sektör temsilcileri, finansal kurum yöneticileri ve alanında uzman profesyonellerden oluşan toplam 65 katılımcının görüşleriyle hazırlanan anket, özellikle enflasyon cephesinde görece bir iyileşmeye işaret ederken büyüme, döviz kuru ve cari denge başlıklarında daha temkinli bir görünüm sundu. Açıklanan veriler, yılın son dönemine girilirken ekonomi politikalarının etkilerinin beklentilere yansımaya başladığını gösterdi.

Enflasyon Beklentilerinde Aşağı Yönlü Güncelleme

Anket sonuçlarında en dikkat çekici başlıklardan biri enflasyon beklentilerindeki gerileme oldu. Katılımcıların Aralık ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi artış tahmini, bir önceki döneme kıyasla aşağı yönlü revize edildi. Önceki ankette yüzde 1,16 olarak öngörülen aylık artış beklentisi, son ankette yüzde 1,08 seviyesine çekildi. Bu düşüş, fiyat artış hızında sınırlı da olsa bir yavaşlama beklendiğine işaret etti.

Yıl sonuna yönelik TÜFE beklentilerinde de benzer bir tablo ortaya çıktı. Cari yıl sonu için enflasyon tahmini yüzde 32,20’den yüzde 31,17’ye geriledi. Orta vadeli beklentilerde de iyileşme dikkat çekti. Katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 23,49’dan yüzde 23,35’e inerken, 24 ay sonrası tahmini yüzde 17,69’dan yüzde 17,45’e düşürüldü. Bu veriler, enflasyonla mücadelede atılan adımların beklentiler üzerinde etkili olmaya başladığı şeklinde yorumlandı.

Döviz Kuru Tahminlerinde Kısa Ve Orta Vadeli Ayrışma

Anket, döviz kuru beklentilerinde farklı vadelerde ayrışan bir görünüm sundu. Yıl sonu dolar/TL tahmini önceki döneme kıyasla sınırlı bir düşüş gösterdi. Katılımcıların yıl sonu dolar kuru beklentisi 43,4245 seviyesinden 43,0587’ye geriledi. Bu durum, kısa vadede kurda görece bir denge beklentisinin güçlendiğini ortaya koydu.

Buna karşın 12 ay sonrası için dolar/TL beklentisinde artış dikkat çekti. Önceki ankette 50,6169 olarak hesaplanan 12 ay sonrası kur tahmini, son ankette 51,0809 seviyesine yükseldi. Orta vadede kur üzerindeki baskıların tamamen ortadan kalkmadığına işaret eden bu tablo, katılımcıların temkinli duruşunu sürdürdüğünü gösterdi.

Cari İşlemler Dengesi Beklentileri Yükseldi

Anket sonuçlarında cari işlemler dengesi beklentilerindeki artış da öne çıkan başlıklar arasında yer aldı. Cari yıl sonu için öngörülen cari işlemler açığı beklentisi, bir önceki ankette 20,9 milyar dolar seviyesindeyken, Aralık ayı anketinde 21,3 milyar dolara yükseldi. Bu artış, dış ticaret ve enerji fiyatları gibi unsurların cari denge üzerindeki etkisinin devam ettiğini gösterdi.

Gelecek yıla ilişkin cari açık beklentilerinde de yukarı yönlü bir revizyon yapıldı. Önceki ankette 24,3 milyar dolar olarak tahmin edilen gelecek yıl cari işlemler açığı, yeni ankette 25,2 milyar dolar seviyesine çıkarıldı. Bu görünüm, ekonomik toparlanma ve iç talepteki canlılığın ithalat kanalıyla cari denge üzerinde baskı oluşturabileceği beklentisini yansıttı.

Büyüme Tahminleri Yukarı Yönlü Revize Edildi

Anketin dikkat çeken bir diğer sonucu ise büyüme beklentilerindeki artış oldu. Katılımcılar, ekonomik aktivitedeki ivmenin beklenenden daha güçlü seyredebileceği görüşünü benimsedi. Cari yıl için Gayri Safi Yurt İçi Hasıla artış beklentisi yüzde 3,5 seviyesine yükseltildi. Gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini ise yüzde 3,9 olarak güncellendi. Bu veriler, sıkı para politikasına rağmen ekonomik büyümenin belirli bir seviyede korunabileceğine yönelik beklentilerin güçlendiğini gösterdi.

Faiz Politikası Beklentilerinde Kademeli Gerileme Öngörüsü

Ankette para politikasına dair beklentiler de ayrıntılı şekilde yer aldı. Katılımcıların Aralık ayında yapılması beklenen ilk Para Politikası Kurulu toplantısı için politika faizi beklentisi yüzde 38,2 olarak kaydedildi. İkinci toplantıya ilişkin faiz beklentisi yüzde 37,01 olurken, üçüncü toplantı için beklenti yüzde 35,55 seviyesinde oluştu. On iki ay sonrası için politika faizi beklentisi ise yüzde 28,15’e kadar geriledi. Bu tablo, faiz oranlarında zaman içinde kademeli bir düşüş öngörüldüğünü ortaya koydu.

Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, enflasyon beklentilerindeki gerilemeye rağmen döviz kuru ve cari denge tarafında ihtiyatlı yaklaşımın sürdüğünü, büyüme cephesinde ise daha olumlu bir görünümün öne çıktığını gösteren önemli veriler sundu.

ERTV Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05443281444
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!