Memur Maaşlarına Yeni Düzenleme Geliyor!

Ankara'da son günlerde hareketlenen kulisler, maaşlar ve sosyal desteklere yönelik yeni düzenlemelerin gündemde olduğunu gösteriyor.

Ankara’da son günlerde hareketlenen kulisler, maaşlar ve sosyal desteklere yönelik yeni düzenlemelerin gündemde olduğunu gösteriyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş’ın yaptığı değerlendirmeler, özellikle emekliler, memurlar ve genel sağlık sigortası kapsamındaki vatandaşlar açısından dikkat çekici başlıkları beraberinde getirdi. Meclis’te bekleyen kanun teklifleri ve kulis bilgileri, önümüzdeki dönemde sosyal politikalar alanında önemli adımlar atılabileceğine işaret ediyor.

Genel Sağlık Sigortası Borçlarına İlişkin Tartışmalar Netleşiyor

Son dönemde kamuoyunda sıkça dile getirilen Genel Sağlık Sigortası borçlarına yönelik af iddiaları, Karakaş’ın açıklamalarıyla farklı bir boyut kazandı. Yapılan değerlendirmelerde, ortada klasik anlamda bir borç affı bulunmadığı vurgulandı. 1 Ocak 2016 tarihinden önce oluşan GSS borçları için geçerli olan 10 yıllık zaman aşımı süresinin dolmak üzere olduğu ifade edildi. Bu sürenin 31 Aralık 2025 itibarıyla tamamen sona ereceği ve bu tarihten sonra söz konusu borçların hukuki olarak talep edilemeyeceği belirtildi.

Karakaş, zaman aşımı süresinin dolmasıyla birlikte vatandaşların talepte bulunmaları halinde SGK’nın bu borçları tahsil etme imkanının ortadan kalkacağını dile getirdi. Devletin de bu süreçte gereksiz icra ve takip işlemlerine girmek istemediğini belirten Karakaş, yanlış bilgilendirmelerin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Bu durum, GSS borcu bulunan vatandaşlar açısından yakından takip edilen bir gelişme olarak öne çıkıyor.

En Düşük Emekli Maaşı İçin Yeni Düzenleme Sinyali

Ankara kulislerinde en çok konuşulan başlıklardan biri de en düşük emekli maaşı oldu. Meclis gündeminde yer alan bir kanun teklifine dikkat çeken Karakaş, bu düzenlemenin hayata geçmesi durumunda en düşük emekli maaşının asgari ücretin altında kalmamasının hedeflendiğini aktardı. Teklifin yasalaşması halinde 28 bin liranın altında emekli maaşı olmayacağı yönündeki beklentiler, emekliler arasında büyük ilgi uyandırdı.

Söz konusu teklifin muhalefet milletvekilleri tarafından hazırlandığını belirten Karakaş, düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için iktidar kanadının desteğinin belirleyici olacağını ifade etti. Ekonomik koşullar ve artan yaşam maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda, bu başlığın önümüzdeki günlerde Meclis’te daha yoğun şekilde tartışılması bekleniyor.

Memurlar Ve Sözleşmeli Personel İçin Yeni Haklar Gündemde

Meclis’te yalnızca emeklileri değil, memurlar ve sözleşmeli personeli ilgilendiren düzenlemeler de bulunuyor. Karakaş’ın aktardığı bilgilere göre, doğum izinlerinin uzatılmasına yönelik bir teklif gündemde yer alıyor. Bu teklifle birlikte doğum izninin 32 haftaya çıkarılması amaçlanıyor. Çalışan ailelerin sosyal yaşamını doğrudan etkileyecek bu düzenleme, kamu personeli açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bunun yanı sıra memur ve sözleşmeli personele yönelik maddi destek başlıkları da dikkat çekiyor. Her yıl ocak ayında 15 bin TL tutarında giyecek yardımı yapılmasını öngören bir tasarının Meclis’te beklediği ifade ediliyor. Ayrıca memurlar, sözleşmeli personel ile emeklilik veya yaşlılık aylığı alanları kapsayan ve yılda dört kez 5’er bin TL yakacak yardımı verilmesini öngören başka bir teklifin de gündemde olduğu belirtiliyor.

Sosyal Düzenlemeler Ve Meclis Gündemindeki Diğer Başlıklar

Ankara kulislerinden yansıyan bilgilere göre, Meclis’te görüşülmeyi bekleyen düzenlemeler bununla sınırlı değil. Sözleşmeli erbaş ve erler ile çarşı ve mahalle bekçilerinin sözleşme sürelerinin uzatılmasına yönelik teklifler de gündemde bulunuyor. Bunun yanı sıra muhtar ödenekleri ve sosyal güvenlik mevzuatında değişiklikler içeren düzenlemeler üzerinde de çalışmalar yapıldığı ifade ediliyor.

ERTV Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05443281444
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!