• Haberler
  • Malatyalıların kışlık bulgur telaşı başladı!

Malatyalıların kışlık bulgur telaşı başladı!

Malatya'da her yıl Ağustos ayı ortalarında başlayıp Eylül sonuna kadar devam eden geleneksel kışlık bulgur kaynatma sezonu başladı. Buğday hasadının tamamlanmasının ardından başlayan süreçte, aileler hem üretim hem de dayanışma içinde yoğun bir mesaiye giriyor.

Malatya’da her yıl Ağustos ayı ortalarında başlayıp Eylül sonuna kadar devam eden geleneksel kışlık bulgur kaynatma sezonu başladı. Buğday hasadının tamamlanmasının ardından başlayan süreçte, aileler hem üretim hem de dayanışma içinde yoğun bir mesaiye giriyor.

Buğdaydan Bulgura Uzanan Yolculuk

Tarlalardan toplanan buğdaylar, büyük kazanlarda saatlerce kaynatılıyor. Ardından geniş alanlara serilerek güneş altında kurutulan buğdaylar, kuruma işleminin tamamlanmasıyla birlikte değirmenlere götürülüyor. Burada üç farklı türde bulgura dönüştürülerek kış aylarında tüketilmek üzere hazırlanıyor.

Aktepe’de Üretim ve Dayanışma Bir Arada

Yeni sezon hazırlıkları kapsamında Akçadağ ilçesine bağlı Aktepe Mahallesi’nde de hummalı çalışmalar başladı. Mahalle sakinleri, bu geleneksel üretim sürecini sadece bir gıda hazırlığı olarak değil, aynı zamanda kültürel bir miras olarak görüyor. Komşular birbirine yardım ediyor, kazanlar birlikte kaynatılıyor, sofralar birlikte kuruluyor.

“Kışlık İhtiyaçlarımızı Kendimiz Hazırlıyoruz”

Mahalle sakinlerinden Ali İmer, sürecin hem ekonomik hem de kültürel açıdan önemine dikkat çekti. “Tarladan kaldırdığımız buğdaylardan hedik elde etmek için çalışmalara başladık. Şu anda buğdayları kazanlarda kaynatıyoruz. Kaynama işlemlerinin ardından serim işlemlerini yapacağız. Kuruyan ürünleri değirmenlere götürerek üç çeşit bulgur elde edeceğiz. Sezonuna göre salça, bulgur, kurutmalık biber gibi tüm kışlık ihtiyaçlarımızı kendimiz hazırlıyoruz” dedi.

 

ERTV Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05443281444
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!