Malatya’da Sanayi sitesindeki dükkanların çoğu 6 Şubat depremlerinde ağır hasar aldı ve 2 yılı aşkın zamandır esnaf ağır hasarlı dükkanlarda çalışmaya devam ediyor. Perşembe günü Malatya’ya gelen Çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanı Murat Kurum, sanayi sitesi için talimat verdi. TOKİ Altay Kışlası’nda binin üzerinde dükkan yapacak.
6 Mart Perşembe günü Malatya’ya gelen Çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanı Murat Kurum, 6 Şubat depremlerinde hasar alan, hatta ağır hasarlı dükkanlarında ekmek parası kazanan esnaf için talimat verdi.
Konuyla ilgili açıklamayı Ak Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak yapmış, TOKİ’ye Altay Kışlası’nda binin üzerinde dükkan yapılması için talimatın verildiğini duyurmuştu.
2 yılı aşkın süre önce meydana gelen depremlerde ağır hasarlı dükkanlarda hizmet veren çoğu esnaf hala belirsizlikten dem vuruyor. Kimi yerinde dönüşüm de ısrarcı, kimi kararsız. Ama ortak fikir şu ki “toplu olarak taşınma…”
Sanayi esnaflarından Taner Pusa belirsizlikten dem vurarak, 3 bine yakın dükkan var. 714 tane dükkan oraya taşındığı zaman geri kalan esnaf ne olacak? 1000 tane dükkan da orayı kurtarmıyor., Bin 700 dükkan eder. Şuan burada 3 bine yakın esnafımız var onlar ne yapacak? Buradaki müşteri oraya gelir mi? 20 km yerden bahsediyoruz. Şimdi kesin bilgi olarak hiç kimse bir şey bilmiyor. Bugün 714 tane dükkan yapılmış oraya bize dediler ki buradaki dükkanlara sadece esnaf olan insanlar müracat edebilir ama maalesef adam 30 yıldır iş yerini bırakmış kiraya vermiş müracaatını alıyor, benimkini almıyor. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Sanayimiz aslında çok basit bir şekilde güçlendirme yapılabilir ama nedense pazar günü gelip bütün sanayimize ağır hasar verip gitmişler. İncelenmeden ağır hasar verilir mi? Pazar günü dükkan kapalıyken ağır hasar verilir mi 1000 tane kurtarmıyor ki burada 3 bin tane dükkandan bahsediyoruz. Burada 3 bin 200e yakın dükkan var. Peki onlar ne yapacak? Siraç hanımdan başka kimse ilgilenmiyor. Bülent Tüfekçi ortada yok. Gelip esnafla ilgilendikleri yok. Gerçekten çok zor durumdayız. Buna çok acil bir çözüm bulunması lazım yapmış.” İfadelerini kullandı.
Esnaf Ekrem inan ise kendilerine net bir açıklamanın yapılmadığını belirterek, 700 tane dükkan verdiler dükkanların başvurularını yaptık yalnız derinliği 10 metre, genişliği 12 metre. Mesela bu dükkanlar yaklaşık 50 senedir yapılmış ama bu dükkanla o dükkan kıyaslandığında arada çok fark var. Ön talep aldılar ama bize bir dükkan verip vermeyecekleri daha belli değil. Bu sanayide herhalde 2 bin 700 tane ağır hasarlı dükkan var. Net bir açıklama yapılmadı. Yapılacak dükkanlar büyük olsun, biz başvuruda yaptık. Mecbur başvuru yapmamız lazım bizi burada çıkarsalar nereye gideceğiz.” diye konuştu.
ERTV HABER MERKEZİ