Malatya'da Tıp Literatürüne Giren Vaka
Malatya'da 73 yaşındaki Elif Büyükbirer'in diz ağrısının nedeni yapılan tetkiklerle ortaya çıktı. Turgut Özal Tıp Merkezi'nde gerçekleştirilen ameliyatta hastanın dizinden 24 adet taşlaşmış tümör çıkarıldı ve aynı seansta diz protezi takıldı.
Yıllarca Süren Ağrının Nedeni Bulundu
Malatya’da yaşayan Elif Büyükbirer, 15 yıldır devam eden diz ağrısı ve hareket kısıtlılığı nedeniyle birçok sağlık merkezine başvurdu. Son olarak İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’ne gelen Büyükbirer’e yapılan tetkiklerde, diz ekleminde hem kireçlenme hem de nadir görülen “sinovyal kondromatozis” hastalığına bağlı 24 adet taşlaşmış tümör tespit edildi.
Aynı Anda İki İşlem Yapıldı
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Sevimli tarafından gerçekleştirilen ameliyatta, hastanın dizinden tümörler çıkarıldı ve aynı seansta total diz protezi uygulandı. Sevimli, bu tür vakaların hem literatürde hem de meslek hayatında nadir görüldüğünü belirtti.
Tümörler İyi Huyluydu, Yaşam Kalitesini Düşürdü
Ameliyatın başarıyla tamamlandığını aktaran Prof. Dr. Sevimli, hastanın dizinde “eklem taşları” olarak adlandırılan 24 adet iyi huylu kemik kitlesi bulunduğunu, bunların ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açtığını ifade etti. Hastanın yürüyüşünün serbest olduğu ve kısa sürede taburcu edileceği bildirildi.
Erken Teşhisin Önemi Vurgulandı
Prof. Dr. Sevimli, tümörlerde erken tanının hayati riskleri azalttığını vurgulayarak, hastanın yaşam kalitesini etkileyen bu durumun geç teşhis edildiğini ancak tedavi sürecinin hızlıca tamamlandığını söyledi.
Bakmadan Geçme