Malatya'da Son Değirmen Kapanıyor

Malatya'nın Darende ilçesinde yüzyıllardır süregelen değirmencilik geleneği sona eriyor. Sungur Mahallesi'nde 35 yıldır hizmet veren son değirmenin de kapanmasıyla birlikte, bölgenin üretim kültüründe önemli bir sayfa kapanacak.

Köy Yaşamının Sessiz Tanıklarıydı

Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi Darende’de de değirmenler, geçmişte köy hayatının merkezindeydi. Un, bulgur ve hayvan yeminin hazırlandığı bu yapılar, kalabalık aile sofralarının bereket kaynağıydı. Ancak zamanla değişen yaşam biçimi, bu geleneği de etkiledi. Fabrikasyon üretimin yaygınlaşması, kırsaldan kentlere göç ve hazır tüketime yöneliş, değirmenciliği adım adım geriletti.

“Bu Sene Herhalde Son Olacak”

Darende’deki son değirmeni işleten Mehmet Yücel, mesleğin artık sürdürülemez hale geldiğini belirtti. 35 yıldır değirmencilik yapan Yücel, üretim kapasitesinin ciddi şekilde düştüğünü vurguladı.
“Eskiden 20-25 ton var yapardık, bu sene günde bir tonu zor yapıyoruz,” diyen Yücel, işin ekonomik yönüne dikkat çekti. “Millet hazır yiyor, masraflarımızı karşılamıyor. Adam da bulamıyoruz, çalıştıramıyoruz. O yüzden kapatacağız,” ifadelerini kullanan Yücel, ilçede bu işi yapan son kişi olduğunu belirterek, “En son ben kaldım, o da bu sene bitecek gibi,” dedi.
 

ERTV Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05443281444
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!