Malatya'da Fuardan Alışveriş Yapanlar Dikkat! O Ürünlere El Konuldu
Malatya'da yöresel ürünlerin satışa sunulduğu fuarda gerçekleştirilen gıda denetimleri, dikkat çeken usulsüzlükleri ortaya çıkardı. Dana sucuk adıyla satılan piliç sucuk ve eritme peyniri dahil toplam 380 kilogram ürün imha edilmek üzere teslim edilirken, yüzlerce litre yağ ve şüpheli sosun satışı da durduruldu.
Haberin Özeti
- • Malatya’daki yöresel ürünler fuarında yapılan denetimlerde, dana sucuk adıyla satılan piliç sucuk ve eritme peyniri dahil 380 kilogram ürün imha edilmek üzere teslim edildi.
- • Zeytinyağı adıyla satılan 600 litre karışım yağın satışı durdurulurken, etiketsiz salça ve şüpheli soslar yediemine alındı.
- • Denetim öncesinde ürün satın alan vatandaşların nasıl bilgilendirileceği, ürünlerin geri çağrılıp çağrılmayacağı ve markaların açıklanıp açıklanmayacağı belirsizliğini koruyor.
Denetim öncesinde bu ürünlerden satın alan vatandaşların nasıl bilgilendirileceği ise belirsizliğini koruyor.
Malatya’daki Fuarda 380 Kilogram Ürüne El Konuldu
Malatya Büyükşehir Belediyesi otoparkında kurulan yöresel ürünler fuarı, kapsamlı gıda kontrollerine sahne oldu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün koordinasyonunda polis ve zabıta ekiplerinin katılımıyla gerçekleştirilen denetimlerde, ürünlerin satış ve muhafaza koşulları incelendi. Kontroller sırasında, dana sucuk etiketiyle satışa sunulan 230 kilogram ısıl işlem görmüş piliç sucuk tespit edildi. Yaklaşık 150 kilogram eritme peyniriyle birlikte toplam 380 kilogram ürünün mülkiyeti kamuya geçirilerek imha edilmek üzere zabıta ekiplerine teslim edildi.
Zeytinyağı Adı Altında 600 Litre Karışım Yağ
Denetimlerde yalnızca sucuk ve peynirle sınırlı kalmayan uygunsuzluklar da belirlendi. Zeytinyağı adıyla satışa çıkarılan yaklaşık 600 litre karışım yağın satışına, halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği gerekçesiyle engel olundu. Üretim yeri tespit edilemeyen ve etiketsiz olduğu belirlenen 285 kilogram salça da ekipler tarafından yediemine alındı. Nar ekşisi, kızılcık özü ve yaban mersini adıyla satılan toplam 86 litre şüpheli sos için de aynı işlem uygulandı. Kurallara aykırı ürünleri satışa sunan işletmeler hakkında idari yaptırım uygulanması için işlem başlatıldığı bildirildi.
Fuardan Alışveriş Yapan Vatandaşların Soruları Yanıtsız Kaldı
Denetim sonuçlarıyla birlikte, fuardan daha önce alışveriş yapan vatandaşların ürün güvenliğine ilişkin endişeleri de gündeme geldi. Ancak paylaşılan bilgilendirmede, denetimlerde uygunsuzluğu tespit edilen işletmelerin, stantların ve ürün markalarının isimleri açıklanmadı. Ürünlere ait parti ve seri numaralarının da paylaşılmaması, hangi ürünlerin risk kapsamında olduğunun anlaşılmasını güçleştirdi. Özellikle denetimlerden önce sucuk, peynir, zeytinyağı, salça veya sos satın alan tüketicilerin nasıl bilgilendirileceği merak konusu oldu. Söz konusu ürünler için geri çağırma işlemi yapılıp yapılmayacağına ve tüketicilere nasıl ulaşılacağına ilişkin ise henüz bir açıklama bulunmuyor.
Bakmadan Geçme