Malatya'da Depremzedelerin Su İsyanı! Aylar Geçti Sorun Çözülmedi
Malatya'da asrın felaketinin ardından yaraları sarmak amacıyla inşa edilen kalıcı konut projelerinde yaşam başlarken, altyapı yetersizlikleri vatandaşların hayatını kabusa çevirmeye devam ediyor. Akçadağ ilçesinin Bahri Mahallesi Kırıkköprü mevkiinde yapımı tamamlanan etaplara yerleşen depremzedeler, uzun süredir devam eden ve bir türlü çözülemeyen kronik bir susuzluk problemiyle mücadele ediyor. Hak sahibi olarak yeni yuvalarına taşınan aileler, en kavurucu yaz günlerinde temel yaşam kaynaklarından mahrum bırakılmanın derin mağduriyetini yaşıyor. Bölge halkı, başlarını sokacak bir eve kavuşmuş olmanın sevincini yaşayamadan temizlik ve hijyen sorunlarıyla boğuşmak zorunda kalıyor.
Haberin Özeti
- • Malatya'nın Akçadağ ilçesine bağlı Bahri Mahallesi Kırıkköprü mevkiindeki yeni köy evlerine taşınan depremzedeler, aylardır süren ciddi bir su kesintisiyle mücadele ediyor.
- • Yaz sıcaklarında gün boyu suları akmayan ve sadece gece birkaç saat su alabilen 150 hane halkı, temizlik ve hijyen ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldi. MASKİ'ye yaptıkları onlarca başvuruya rağmen kalıcı bir altyapı çözümü üretilmeyen mahalle sakinleri, bölgeye acilen yeni bir depo ya da etkili bir sondaj çalışması yapılmasını istiyor.
Kırıkköprü bölgesinde inşası biten birinci ve ikinci etap köy evlerinde yaklaşık 150 konut bulunuyor. Yaklaşık sekiz-dokuz ay önce büyük umutlarla evlerine taşınan vatandaşlar, özellikle Kurban Bayramı'nın ardından havaların da ısınmasıyla birlikte suyun tamamen kesildiğini ifade ediyor. Gün boyunca musluklarından tek damla dahi akmayan mahallede su, yalnızca gece geç saatlerde birkaç saatliğine veriliyor. Ev işlerini yapamaz hale gelen, temizlik ve hijyen sağlayamayan mahalle sakinleri, yaz ortasında susuz bir hayat sürmenin artık dayanılmaz bir noktaya ulaştığını belirtiyor.
MASKİ Telefonları Cevapsız Kalıyor: Her Gün Arayıp Çözüm Bulamadılar
Yaşanan bu büyük altyapı krizinin ardından çaresiz kalan depremzedeler, durumu çözmesi amacıyla Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne (MASKİ) defalarca müracaat etti. Hemen her gün kurumu arayarak arıza ve eksiklik kaydı oluşturan vatandaşlar, her defasında oyalandıklarını ve kendilerine geçici vaatler sunulduğunu dile getiriyor. Çağrı merkezinden aldıkları "Ekiplerimiz sahada yönlendirildi" şeklindeki standart yanıtlara rağmen bölgeye kalıcı bir müdahale yapılmaması, mahalle halkının sabrını taşıran en büyük etkenlerden biri haline geldi. Onlarca kez yapılan mükerrer başvurulara rağmen altyapıdaki tıkanıklık bir türlü giderilemedi.
Kalıcı Çözüm Bekleniyor! Sondaj Yetersiz Depo Şart
Köy evlerinde yaşayan vatandaşlar, mevcut su sorununun temelinde bölgedeki sondaj çalışmasının yetersiz kalmasının yattığına dikkat çekiyor. Yetkililerin alandaki su miktarının yetmediği yönündeki savunmalarına karşılık mahalle sakinleri, bölgeye acilen büyük bir su deposu inşa edilmesi gerektiğini savunuyor. Mevcut kaynakların doğru yönetilmesi ve depolama sisteminin kurulması halinde 150 hanelik bu yerleşim yerinin susuzluktan kurtulabileceği belirtiliyor. Kendilerini yeni konutlara yerleştiren yetkililerin buradaki yaşam şartlarını da insani boyutlara ulaştırmasını isteyen depremzedeler, seslerinin duyulmasını ve bu mağduriyete acilen son verilmesini talep ediyor.
Bakmadan Geçme