• Haberler
  • Güncel
  • Malatya Çiftçisi Alarm Veriyor! Meyve ve Sebzede Büyük Kayıp!

Malatya Çiftçisi Alarm Veriyor! Meyve ve Sebzede Büyük Kayıp!

Türkiye'nin 2025 yılı bitkisel üretim verileri açıklandı. Tahıl ürünlerinden meyve grubuna kadar pek çok kalemde ciddi düşüşler yaşanırken, tarımın kalbi Malatya başta olmak üzere üretim bölgelerindeki değişimler dikkat çekti.

Türkiye genelinde bitkisel üretim, 2025 yılında bir önceki yıla oranla belirgin bir gerileme kaydetti. Tarla ürünleri grubunda yer alan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) %9,0 oranında bir azalış görüldü. Özellikle meyve, içecek ve baharat bitkileri grubundaki %30,9’luk kayıp, sektörde yılın en dikkat çekici düşüşü olarak kayıtlara geçti. Sebze üretiminde ise %0,9’luk sınırlı bir gerileme ile 33,3 milyon ton seviyelerine ulaşıldı.

Tahıl Ambarlarında Verim Kaybı

2025 verilerine göre, tahıl ürünleri üretimi %12,3 oranında azalarak 34,2 milyon tona geriledi. Temel gıda maddelerinden buğdayda %13,7, arpada ise %25,9 oranında üretim kaybı yaşandı. Diğer tahıl kalemlerindeki durum ise şöyle şekillendi:

Arpa: 6 milyon ton

Çavdar: 203 bin ton

Yulaf: 288 bin ton

Mısır: %4,9 artışla 8,5 milyon ton (Grubun yükselen tek ürünü)

Baklagil tarafında nohut 413 bin ton, kırmızı mercimek ise 250 bin ton seviyesinde kalırken; yumru bitkilerin önemli kalemi patateste %7,2’lik bir düşüşle 6,4 milyon ton üretim yapıldı.

Meyve ve Sert Kabuklu Ürünlerde Dramatik Tablo

Meyve üretimi, 2025’in en çok kan kaybeden alanı oldu. Toplam üretim 19,6 milyon tona kadar çekildi. Özellikle Malatya ekonomisi ve bölge tarımı için hayati önem taşıyan sert kabuklu meyveler ile meyve bahçelerinde çarpıcı veriler ortaya çıktı:

Kiraz: %70,6 azalış

Elma: %48,3 azalış

Şeftali: %46,1 azalış

Antep Fıstığı: %61,5 azalış

Fındık ve Ceviz: Sırasıyla %38,5 ve %38,2 azalış

Turunçgillerde mandalina %5,8 artışla olumlu ayrışırken, portakal ve limonda çift haneli düşüşler yaşandı. Zeytin üretimi ise %34,7 oranında azaldı.

Sebze ve Süs Bitkilerinde Son Durum

Sebze üretiminde genel toplam 33,3 milyon ton olurken, ürün bazlı farklılıklar görüldü. Karpuz, kuru soğan ve sivri biberde üretim artışı kaydedilirken; mutfakların temel taşı domateste %7,6, salçalık biberde ise %4,7 oranında gerileme oldu.

Süs bitkileri sektörü de yılı %1,4’lük bir kayıpla kapattı. Sektörün %66,4’ünü oluşturan kesme çiçek üretiminde %5,8 azalış görülürken, "diğer süs bitkileri" kategorisi %8,7’lik büyüme ile dikkat çekti.
 

ERTV Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05443281444
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!