Kuraklık Alarmı! Malatya'da Üretim Riskte

Türkiye genelinde ekim ayında yağışlar geçen yıla göre artsa da Doğu Anadolu'da tarımsal kuraklık riski dikkat çekiyor.

Türkiye Genelinde Yağışlar Arttı

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün ekim ayına ilişkin iklim ve sulama analizine göre, Türkiye genelinde ortalama 53,5 milimetre yağış kaydedildi. Bu değer, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 99,6 artış anlamına geliyor. Sıcaklıklar ise 15,7 santigrat dereceyle mevsim normallerinin 0,1 derece üzerinde seyretti.

Doğu Anadolu’da Kuraklık Riski

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yağışlar mevsim normallerinin altında kaldı. Bu durum, bölgedeki tarımsal faaliyetlerde lokal risklere yol açtı. Buğday ve arpada çıkışlar yaşanırken, Malatya’da meyve ağaçlarında gübreleme ve ilaçlama gibi bakım işlemleri sürüyor. Bölgedeki yağış azlığı, tarımsal üretim açısından yakından takip ediliyor.

Diğer Bölgelerde Durum

Marmara Bölgesi: Mısır, ceviz, çilek, zeytin ve mandalina hasadı devam ediyor.
Ege Bölgesi: Pamuk, limon, nar, portakal ve zeytin hasadı sürerken,kışlık ekimler yapılıyor.
Akdeniz Bölgesi: Yağışlar mevsim normallerinde, Adana ve Mersin’de ise normalin altında kaldı. Narenciye hasadı büyük ölçüde tamamlandı.
İç Anadolu Bölgesi: Yağışlar geçen yılın üzerine çıksa da mevsim normallerinin altında kaldı. Meteoroloji, bölge için önümüzdeki 6 ayda kuraklık öngörüyor.
Karadeniz Bölgesi: Yağışlar yüzde 11 artış gösterdi. Fındık hasadı ve çay toplama çalışmaları sürüyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Yağışlar düşük seviyede. Pamuk ve ayçiçeği hasadı devam ederken, önümüzdeki dönemde kuraklık kaynaklı verim kaybı bekleniyor.

Tarımsal Kuraklık Takibi

Toprak hazırlığı ve ekim dönemine girilen süreçte, özellikle Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri tarımsal kuraklık riski açısından yakından izleniyor.
 

ERTV Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05443281444
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!