• Haberler
  • Dünya
  • Körfez'de Füze Alarmı! Birçok Ülke Hava Savunmasını Devreye Aldı

Körfez'de Füze Alarmı! Birçok Ülke Hava Savunmasını Devreye Aldı

Orta Doğu'da tansiyon yeniden yükselirken, ABD ile İran arasındaki askeri gerilim yeni bir aşamaya taşındı. Washington yönetimi, Hürmüz Boğazı'nda seyreden ticari bir yük gemisine yönelik saldırının ardından İran hedeflerine yönelik yeni bir operasyon dalgası başlattığını açıkladı. Aynı saatlerde Körfez ülkeleri de İran kaynaklı füze ve insansız hava aracı saldırılarına karşı hava savunma sistemlerini devreye aldı.

Haberin Özeti

  • ABD, Hürmüz Boğazı'nda ticari bir gemiye düzenlenen saldırının ardından İran'a yönelik bu haftaki üçüncü askeri operasyonunu başlattığını duyurdu.
  • Kuveyt, Bahreyn, Katar, Umman, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri, İran kaynaklı füze ve kamikaze İHA tehditlerine karşı hava savunma sistemlerini devreye aldı.
  • Katar deniz faaliyetlerini geçici olarak durdururken, İranlı yetkililer ABD'ye yönelik sert açıklamalar yaparak Hürmüz Boğazı'nın korunacağı mesajını verdi.

Bölgede art arda yaşanan gelişmeler, hem deniz trafiği hem de bölgesel güvenlik açısından endişeleri artırırken, birçok ülke olağanüstü önlemleri hayata geçirdi.

ABD'den İran'a Yeni Askeri Hamle

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), yaptığı açıklamada bu hafta içinde İran'a yönelik üçüncü askeri operasyonun başlatıldığını duyurdu. Açıklamaya göre karar, Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yapan Kıbrıs bandıralı bir konteyner gemisinin hedef alınmasının ardından alındı. Washington, daha önce ticari deniz taşımacılığına yönelik saldırılar nedeniyle Tahran'a çeşitli uyarılar yapıldığını, ancak İran'ın uluslararası deniz ticaretini tehdit eden eylemlerini sürdürdüğünü öne sürdü. Operasyonun, ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla gerçekleştirildiği belirtilirken, saldırılarla İran'a ağır kayıplar verdirildiği ifade edildi.

İran'ın Farklı Kentlerinden Patlama Haberleri Geldi

ABD'nin operasyonunun ardından İran'ın çeşitli bölgelerinde hareketlilik yaşandı. Çabahar ve Buşehr'de patlama sesleri duyüldüğü bildirilirken, Mahşehr, Hindican ve Abadan'ın da saldırıların hedefi olduğu yönünde açıklamalar yapıldı. Yaşanan gelişmeler sonrasında bölgede güvenlik önlemleri artırılırken, saldırıların bilançosuna ilişkin resmi ve ayrıntılı bilgiler paylaşılmadı.

Körfez Ülkeleri Füze ve İHA Tehdidine Karşı Harekete Geçti

Gerilimin yalnızca İran ile ABD arasında kalmadığı görüldü. Kuveyt, Bahreyn, Katar, Umman, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri, İran'dan gönderildiği belirtilen füze ve kamikaze insansız hava araçlarına karşı savunma sistemlerini aktif hale getirdiklerini açıkladı. Kuveyt ordusu, hava sahasında tespit edilen hedeflere müdahale edildiğini duyururken, Bahreyn ise hava savunma sistemlerinin çok sayıda füze ve İHA'yı etkisiz hale getirdiğini bildirdi. Ürdün, İran'dan ateşlenen üç füzenin ülke sınırlarına düştüğünü ancak olaylarda herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığını açıkladı.

Katar'da Acil Durum Uyarısı ve Deniz Trafiğine Kısıtlama

Bölgedeki güvenlik riski nedeniyle Katar yönetimi de peş peşe tedbirler aldı. İçişleri Bakanlığı tarafından cep telefonlarına ulusal acil durum bildirimleri gönderilirken, başkent Doha başta olmak üzere farklı noktalarda patlama seslerinin duyulduğu aktarıldı. Ulaştırma Bakanlığı ise kamu güvenliğini gerekçe göstererek gezi tekneleri, balıkçı tekneleri, deniz motosikletleri ve benzeri deniz araçlarının ikinci bir açıklamaya kadar faaliyetlerini durdurmasını istedi. Uluslararası denizcilik kuralları kapsamında faaliyet gösteren ticari gemilerin ise mevcut prosedürler doğrultusunda seferlerine devam edebileceği belirtildi.

Umman ve BAE'de Hava Savunma Sistemleri Devredeydi

Umman'ın Musandam bölgesindeki bazı noktaların kamikaze İHA'larla hedef alındığı açıklanırken, Birleşik Arap Emirlikleri Savunma Bakanlığı ülke sınırlarına yönelen füze tehditlerinin sınır dışındayken etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Bölgedeki birçok ülke güvenlik seviyesini en üst düzeye çıkarırken, olası yeni saldırılara karşı hava savunma unsurlarının hazır bekletildiği bildirildi.

Tahran'dan ABD'ye Sert Mesajlar Geldi

İran yönetimi de gelişmelerin ardından dikkat çeken açıklamalar yaptı. İran Meclis ve Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD'nin saldırılarının ardından yaptığı değerlendirmede uluslararası ilişkilerde tek taraflı anlaşmalar döneminin sona erdiğini savundu. İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rezai ise Hürmüz Boğazı'nın ülke açısından stratejik önemine dikkat çekerek, bölgenin korunmasına yönelik kararlılık mesajı verdi. Orta Doğu'da karşılıklı askeri hamlelerin hız kazanması, küresel enerji güvenliği ve uluslararası deniz ticareti açısından yeni risklerin gündeme gelmesine neden olurken, bölgedeki gelişmeler yakından takip ediliyor.
 

ERTV Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05443281444
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!