• Haberler
  • Malatya
  • Kayısının Merkezinde Ezber Bozdular! Devlet Desteğiyle Yılda 6 Ton Üretiyorlar

Kayısının Merkezinde Ezber Bozdular! Devlet Desteğiyle Yılda 6 Ton Üretiyorlar

Malatya'nın tarımsal üretiminde devrim niteliğinde bir adım atan girişimci çift, alışılmışın dışına çıkarak bölgenin makus talihini değiştirdi. Geleneksel ürünlerin gölgesinde kalmayıp cesur bir hamleyle alternatif tarıma yönelen üreticiler, bugün tonlarca meyve hasat ederek hem ilçe ekonomisine can suyu oluyor hem de çevre sakinlerine ilham veriyor.

Kayısının Merkezinde Ezber Bozdular! Devlet Desteğiyle Yılda 6 Ton Üretiyorlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Haberin Özeti

  • Malatya'nın Pütürge ilçesinde yaşayan Çelik çifti, kayısıya alternatif olarak başladıkları devlet destekli çilek üretiminde yıllık 6 tonluk kapasiteye ulaştı.
  • İlk olarak 5 dönümlük arazide deneme ekimiyle başlayan çift, her yıl üretim alanını genişleterek ilçede örnek bir işletmenin sahibi oldu.
  • Hasat döneminde yaşanan işçi bulma sorununu kendin topla, kendin ye sistemiyle çözen girişimciler, ürünlerini doğrudan tüketiciye sabit fiyatla satıyor.

Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu'nun kesişim noktasında yer alan Pütürge ilçesinde, tarımsal üretim kalıpları kabuk değiştiriyor. Bölgenin en önemli gelir kaynağı olan kayısıya bağımlılığı azaltmak ve riski bölmek isteyen Nurettin ve Gülten Çelik çifti, tarımsal üretimde yenilikçi bir rota çizdi. Yaklaşık dokuz yıl önce devletin sunduğu finansal teşviklerden yararlanarak ilk adımı atan çift, başlangıçta küçük bir deneme parselinde başladıkları serüvende bugün yıllık bazda yaklaşık 6 tonluk devasa bir çilek rekoltesine ulaşmayı başardı.

Genç Çiftçi Projesi ile 5 Dönümden Dev Bir Girişime

Tarımsal kalkınma hamleleri kapsamında hayata geçirilen Genç Çiftçi Projesi, Pütürgeli çiftin dönüm noktası oldu. İlk etapta 5 dönümlük mütevazı bir arazide toprak kalitesini ve iklim uyumunu test eden üreticiler, aldıkları olumlu sonuçlar ve devletin sağladığı sürekli destekler sayesinde her sezon ekim alanlarını biraz daha büyüttü. Girişimci Gülten Çelik, hayvancılık ve kayısı döngüsünden çıkarak ilçeye modern bir vizyon kazandırmak istediklerini, ilk başlarda pazar bulma konusunda ciddi kaygılar taşımalarına rağmen zamanla kemikleşmiş bir müşteri portföyü oluşturduklarını dile getirdi.

Kendin Topla Kendin Ye Modeliyle İşçi Krizini Çözdüler

Üretimin büyümesiyle birlikte ortaya çıkan en büyük lojistik problem olan hasat işçisi krizini ise Nurettin Çelik zekice bir pazarlama stratejisiyle çözüme kavuşturdu. Klasik yöntemlerle işçi bulmakta zorlanınca dinamik bir model geliştiren tecrübeli üretici, bahçenin kapılarını doğrudan halka açtı. Çevre illerden ve komşu ilçelerden gelen vatandaşların kendi meyvelerini dalından bizzat toplamasına imkan tanıyan bu interaktif model, bölgede adeta bir turizm akımı başlattı. Üreticiler, hasat dönemi boyunca piyasa dalgalanmalarından etkilenmeden sabit fiyat politikası uygulayarak ürünlerin neredeyse tamamını doğrudan tüketiciye ulaştırma başarısı gösterdi.

Tek Ürüne Bağlı Kalmayan Çiftçiler Kazanıyor

Bölgedeki diğer tarım üreticilerine de kritik tavsiyelerde bulunan girişimci çift, iklim krizleri ve don olayları karşısında tek bir mahsule umut bağlamanın risklerine dikkat çekti. Toprağın çeşitlendirilmesi gerektiğinin altını çizen üreticiler, kayısının olmadığı bir sezonda bademin, onun da olmadığı durumlarda çileğin can kurtaran simidi olacağını ifade ediyor. Gençlerin köylerine dönerek toprağa yatırım yapması noktasında muazzam bir rol model haline gelen bu başarı hikayesi, bölgedeki tarımsal dönüşümün en somut kanıtı olarak parmakla gösteriliyor.

ERTV Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
MHA

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05443281444
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!