Kar Beklerken Ters Köşe Yaptı: Cehennem Sıcakları Geliyor!
Sonbaharın ortasına yaklaşırken Türkiye beklenmedik bir hava değişimine hazırlanıyor.
Türkiye Yeniden Isınıyor: Meteoroloji’den Sıcaklık Uyarısı
Sonbaharın ortasına yaklaşırken Türkiye beklenmedik bir hava değişimine hazırlanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden gelen son tahminlere göre, kuzey ve iç kesimlerde yağışlar devam etse de, ülkenin batısı ve güneyi adeta yazı yeniden yaşayacak. Özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıcaklıklar 29 dereceye kadar yükselecek. Havanın bu şekilde ani ısınması, “Ekim yazı” olarak adlandırılan kısa süreli sıcak hava dalgalarının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
Uzmanlar, bu dönemlerin ani sıcaklık geçişleri nedeniyle vatandaşların dikkatli olmasını tavsiye ediyor. Özellikle sabah ve akşam serinliğinin ardından öğle saatlerinde hissedilen yüksek sıcaklıklar, mevsim geçişinde grip ve benzeri rahatsızlıkların artmasına neden olabiliyor.
Ege ve Akdeniz’de Yazdan Kalma Günler Başlıyor
Haftanın ortasından itibaren sıcak hava dalgası özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında etkisini gösterecek. 15 ile 17 Ekim tarihleri arasında bu bölgelerde hava sıcaklıklarının 25 ile 29 derece arasında seyretmesi bekleniyor. İzmir, Antalya, Mersin ve Muğla gibi şehirlerde gün boyunca güneşli hava hâkim olurken, nem oranının da mevsim normallerinin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.
Meteoroloji yetkilileri, bu ısınmanın kısa süreli olacağını ve hafta sonuna doğru tekrar mevsim normallerine dönüş yaşanabileceğini belirtiyor. Ancak bu birkaç günlük süreçte denize girmek isteyenlerin dahi olabileceği ifade ediliyor. Yazdan kalma günlerin tadını çıkaran vatandaşlar, sosyal medyada paylaştıkları görüntülerle “Ekim güneşi”ni adeta kutlamaya başlamış durumda.
İstanbul, Ankara ve İzmir’de Hava Durumu Nasıl Olacak?
İstanbul’da hafta ortasında aralıklarla sağanak yağışlar görülecek. Salı günü öğleden sonra başlaması beklenen yağışların, Çarşamba sabahına kadar sürmesi tahmin ediliyor. Sıcaklıklar 19 ila 21 derece arasında olacak. Hafta sonuna doğru ise yağışların sona ermesiyle birlikte parçalı bulutlu ve güneşli bir hava İstanbul’da etkili olacak.
Ankara’da ise hafta boyunca parçalı ve çok bulutlu bir hava öngörülüyor. Yağış ihtimali düşük olsa da, sabah saatlerinde sis ve pus etkili olabilir. Gündüz sıcaklıkları 17 ile 22 derece arasında değişirken, gece saatlerinde sıcaklık 4 ila 8 dereceye kadar düşecek. Başkentte sabah serinliği yeniden kendini hissettirecek.
İzmir, yazdan kalma günlerin en belirgin hissedileceği şehirlerden biri olacak. Çarşamba gününden itibaren hava tamamen açık ve güneşli olacak. Sıcaklıkların 22 ila 26 derece arasında seyretmesi beklenirken, hafta sonu boyunca gökyüzü neredeyse bulutsuz olacak. Kentte açık havanın keyfini sürmek isteyenler için mükemmel bir dönem yaşanacak.
Cuma ve Cumartesi Güneşli Hava Dalgası Ülke Geneline Yayılacak
17 ve 18 Ekim tarihlerinde batıdan başlayarak tüm yurtta güneşli hava etkisini artıracak. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde hava açık ve sıcak olurken, İç Anadolu ve Karadeniz’in bazı kesimlerinde parçalı bulutlar görülecek. Hava sıcaklıkları batıda 25-27 derece, doğuda ise 18-23 derece civarında seyredecek. Bu durum, sonbaharın ortasında Türkiye’nin birçok noktasında piknik, yürüyüş ve açık hava etkinlikleri için elverişli koşullar yaratacak.
Uzmanlar, hava sıcaklıklarının kısa süreli yükselmesinin ardından önümüzdeki haftadan itibaren yeni bir soğuk hava dalgasının etkili olabileceği uyarısında da bulundu. Özellikle kuzey bölgelerde yağışların yeniden artacağı tahmin ediliyor.
Meteoroloji’den Vatandaşlara Önemli Uyarı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri, güneşli havanın keyfini çıkaracak vatandaşları dikkatli olmaya davet etti. Özellikle Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinde güneşin etkisinin yoğun hissedileceği saatlerde uzun süre dışarıda kalınmaması gerektiği belirtildi. Uzmanlar, “Öğle saatlerinde doğrudan güneş ışığına maruz kalmak, ciltte yanıklara ve baş ağrısına neden olabilir. Vatandaşlarımız mutlaka şapka ve güneş koruyucu kullanmalı” uyarısında bulundu.
Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte yazlık giysiler yeniden dolaplardan çıkarken, vatandaşlar sonbaharın bu beklenmedik sürprizini keyifle karşılıyor. Türkiye’nin birçok bölgesinde bu hafta adeta kısa bir yaz molası yaşanacak.
Kaynak: Zeki Ersin Yıldırım
Bakmadan Geçme