• Haberler
  • Dünya
  • İran'dan 5 Ülkeye BM Üzerinden Tehdit Gibi Uyarı!

İran'dan 5 Ülkeye BM Üzerinden Tehdit Gibi Uyarı!

İran, İsrail ve ABD'nin kendi topraklarına yönelik operasyonlarında hava sahasını ve askeri üslerini açtığı iddiasıyla bölge ülkelerini Birleşmiş Milletler'e (BM) şikayet etti. Tahran yönetimi Bahreyn, BAE, Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt'i hedef alan resmi mektubunda, bu durumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Haberin Özeti

  • İran, hava sahasını ve topraklarını ABD-İsrail saldırılarına açtığı gerekçesiyle 5 körfez ülkesini BM'ye şikayet etti.
  • BM Daimi Temsilcisi Said İravani, komşu ülkelerin bu tutumla uluslararası hukuk nezdinde sorumlu duruma düştüğünü hatırlattı.
  • Mektupta, İran’ın toprak bütünlüğünü korumak adına meşru müdafaa dahil her türlü önlemi alma hakkının saklı olduğu vurgulandı.

İran’ın BM Daimi Temsilcisi Said İravani tarafından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi’ne iletilen mektupta, komşu ülkelerin sergilediği tutuma yönelik sert eleştiriler yer aldı. İravani, uluslararası hukuk normlarını hatırlatarak, bir devletin topraklarının üçüncü bir tarafça başka bir ülkeye saldırı amacıyla kullanılmasının, o devlete doğrudan sorumluluk yüklediğini belirtti.

İran devlet televizyonunda geniş yer bulan açıklamada, bölge ülkelerinin "iyi komşuluk" ilkelerine aykırı hareket ettiği savunuldu.

Egemenliğimizi Savunma Hakkımız Saklıdır

Söz konusu mektupta, Tahran’ın bölgesel egemenlik haklarına saygı duyduğu ancak kendi toprak bütünlüğü tehdit edildiğinde sessiz kalmayacağı mesajı verildi. İravani, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan hükümetlerine seslenerek, topraklarının İran’a karşı bir "sömürü alanı" haline getirilmesinin engellenmesini talep etti.

Ayrıca belgede, İran’ın meşru müdafaa hakkı kapsamında "gerekli ve uygun tüm önlemleri" alma konusundaki kararlılığına dikkat çekildi.
 

ERTV Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05443281444
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!