• Haberler
  • Malatya
  • İnönü Üniversitesi'nde Deprem ve Hukuk Çalıştayı: Hukuki Sorumluluklar Masaya Yatırıldı

İnönü Üniversitesi'nde Deprem ve Hukuk Çalıştayı: Hukuki Sorumluluklar Masaya Yatırıldı

İnönü Üniversitesi, TÜBİTAK destekli proje kapsamında 'Deprem ve Hukuk Panel & Çalıştayı'na ev sahipliği yaptı. Depremin ardından yaşanan hukuki süreçlerin ele alındığı etkinlikte, kamu kurumlarının üst düzey temsilcileri, yargı mensupları, avukatlar ve akademisyenler bir araya geldi. Programda hem mevcut sistemin eksiklikleri hem de olası afetler öncesinde alınması gereken yapısal ve hukuki tedbirler tartışıldı.

Panelde Hukukun Tüm Boyutları Ele Alındı

Etkinliğin sabah oturumunda düzenlenen panelin moderatörlüğünü İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Akdemir üstlendi. Programa Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Üyesi Serdar Ateş, Malatya Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Türker Türkoğlu, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Kamu Denetçisi Özcan Yıldız ve Malatya Barosu Başkanı Av. Onur Demez’in yanı sıra çok sayıda akademisyen, hukukçu ve öğrenci katıldı.

Panelde konuşan proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Emin Gitmez, depremlerin yalnızca mühendislik ve şehircilik açısından değil, ceza, idare, özel hukuk ve insan hakları gibi tüm hukuk alanlarında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Gitmez, “Deprem sonrası değil, öncesinde alınacak hukuki ve idari tedbirler geleceğe güvenle bakabilmemiz için zorunludur” dedi.

Serdar Ateş: “Deprem Hukuku Kamu ve Ceza Boyutuyla Ele Alınmalı”

HSK Üyesi Serdar Ateş, konuşmasında Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını hatırlatarak, yapıların mevzuata uygun inşa edilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. Ateş, “Deprem sonrası yaşanan hukuki süreçler kamu hukuku ve ceza hukuku açısından ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Öğrenilmiş çaresizlikten uzaklaşmalı, sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Türker Türkoğlu: “Kusur Belirleme Yetkisi Hakime Aittir”

Malatya Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Türker Türkoğlu, deprem sonrası yürütülen soruşturmalara ilişkin bilgi verdi. Hasar tespit taleplerinin ve bina fotoğraflarının delil niteliği taşıdığını belirten Türkoğlu, “Belediyelerde projelere onay veren görevliler ve müteahhitler hakkında incelemeler başlatıldı. Kusur belirleme yetkisi hakime aittir ancak teknik bilirkişi raporları bu sürecin temelidir” dedi.

Özcan Yıldız: “Depremle Mücadele Sadece Teknik Değil, Hukuki Boyut Hayati”

Kamu Denetçisi Özcan Yıldız, afet sonrası temel hakların korunmasının öncelikli olduğunu vurguladı. Yardımların eşit dağıtılması, ihalelerin şeffaf yürütülmesi, hak sahipliği süreçlerinin adil işletilmesi ve kamu görevlilerinin ihmallerinin sorgulanması gerektiğini belirten Yıldız, “Deprem sadece fiziksel değil, aynı zamanda hukuki ve toplumsal bir mücadeledir” dedi.

Onur Demez: “Asıl Eksiklik Deprem Öncesi Binalardaydı”

Malatya Barosu Başkanı Av. Onur Demez, deprem sonrası adli süreçlerin hızla başlatıldığını ve bir saat içinde ekiplerin sahaya çıktığını ifade etti. Demez, “Devlet kurumları elinden geleni yaptı. Ancak asıl eksiklik, deprem öncesi denetimsiz ve yetersiz yapılaşmadaydı. Baro olarak bir yıl boyunca ücretsiz hukuki destek verdik” açıklamasında bulundu.

Çalıştay Masalarında Derinlemesine Tartışma

Öğleden sonra gerçekleştirilen çalıştay oturumlarında, katılımcılar deprem ve hukuk ilişkisini farklı disiplinlerden ele aldı. Akademisyenler, yargı mensupları ve kamu temsilcileri, afet öncesi ve sonrası hukuki sorumlulukları, mevzuat eksikliklerini ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Program, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

ERTV Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05443281444
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!