IGC: Tahıl Üretimi İlk Kez 3 Milyar Tonu Aşacak
Uluslararası Hububat Konseyi, 2025-2026 döneminde dünya genelinde tahıl üretiminin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağını öngördü. Rekor üretim ve devreden stoklarla birlikte toplam arzın 3 milyar tonu geçmesi bekleniyor.
Küresel Tahıl Üretiminde Zirveye Doğru
Uluslararası Hububat Konseyi (IGC), Temmuz 2025 - Haziran 2026 dönemine ait küresel tahıl üretimi tahminlerini yayımladı. Raporda, dünya genelinde toplam hububat üretiminin 2 milyar 412 milyon tona ulaşarak şimdiye kadarki en yüksek seviyeye çıkacağı belirtildi.
Bu artışın, çavdar hariç tüm tahıl ürünlerinde yaşanacak yükselişle gerçekleşeceği ifade edilirken, geçen yıldan devreden 589 milyon tonluk stokun da arzı destekleyeceği vurgulandı.
Buğday ve Mısırda Dengeli Büyüme
Rapora göre, küresel buğday üretiminin 19 milyon ton artışla 819 milyon tona ulaşması bekleniyor. Aynı dönemde buğday tüketiminin de 14 milyon tonluk artışla yine 819 milyon tona çıkacağı öngörülüyor. Bu veriler, üretim ve tüketim arasında dengeli bir tabloya işaret ediyor.
Mısır üretiminin ise 60 milyon tonluk artışla 1 milyar 297 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu yükseliş, toplam tahıl üretimindeki rekor seviyeye katkı sağlayacak önemli unsurlar arasında yer alıyor.
Toplam Arzda 3 Milyar Ton Eşiği Aşılacak
IGC, alışılmadık derecede düşük taşıma stoklarına rağmen, rekor üretimin etkisiyle dünya genelindeki toplam hububat arzının ilk kez 3 milyar ton sınırını aşarak 3 milyar 1 milyon tona ulaşacağını öngörüyor. Bu rakam, küresel gıda güvenliği açısından kritik bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Bakmadan Geçme