Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Malatya ile birlikte ülkenin birçok bölgesinde meydana gelen zirai don ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan sigortası olmayan çiftçilerin zarar gören mahsullerinin üretimi için yaptıkları harcamalarının hasar oranına göre karşılanması için Tarım ve Orman Bakanına talimat verdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Malatya ile birlikte ülkenin birçok bölgesinde meydana gelen zirai don ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Sigortası olmayan çiftçilerin zarar gören mahsullerinin üretimi için yaptıkları harcamalarının hasar oranına göre karşılanması için Tarım ve Orman Bakanına talimat verdiğini belirten Erdoğan, hasar tespit çalışmaları tamamlanmadan millete korku salma adına yapılan açıklamalarda da tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı ve zirai don sigortası olmayan çiftçilerimizin zarar gören mahsullerinin üretimi için yaptıkları harcamalarının hasar oranına göre karşılanması için Tarım ve Orman Bakanlığımız çalışmalarına başladı. Tarım ve Orman Bakanımıza, konuyu çiftçilerimizle yakın istişare halinde yürütmesi için gereken talimatları verdik. Şahsen biz de yapılan çalışmaları büyük bir hassasiyetle takip edeceğiz. Üreticilerimize tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hükûmetimizin tüm imkânlarıyla, tüm kapasitesiyle bu zor günlerinde çiftçilerimizin, üreticilerimizin yanında olduğunun bilinmesini istiyorum. Ülkenin başına gelen her felaketi fırsata dönüştürmek isteyen habis zihniyet, son beş gündür yaşanan don olaylarında da boş durmadı. Hasar tespit çalışmaları henüz tamamlanmadan millete korku salma adına her türlü manipülasyona başvurdular. Gıda arz güvenliğimizin tehlikede olduğundan tutun yurt dışına bağımlı olacağımıza kadar bir sürü tezviratı ortalığa boca ettiler. Başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik öneme sahip tarım ürünlerinde yurt içi gıda arzını olumsuz yönde etkileyecek bir risk elhamdülillah yok. Lakin -17 dereceye düşen sıcaklıklardan dolayı belli bölgelerde bazı meyve çeşitlerinde sıkıntı söz konusu. İlk tespitlerimiz kayısı, üzüm, elma, şeftali, nektarin gibi meyve gruplarında farklı derecelerde hasar meydana geldiğine işaret ediyor. Hasar tespit çalışmalarımızın tamamlanmasını müteakip durum daha net ortaya çıkacaktır. Bu olay bizlere TARSİM’in önemini tekrar hatırlatmıştır. TARSİM uygulamasının başladığı 2006’dan bugüne kadar üreticilerimize 38,5 milyar lira prim desteği ve 33,5 milyar lira hasar tazminatı ödedik. Don, sel, kuraklık gibi durumlardan etkilenmemek için prim bedelinin %70’i kadarının devletimizce ödendiği tarım sigortasının yaptırılması ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olunması büyük önem taşıyor. Çiftçilerimizden bu konuda azami hassasiyet bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
KAYNAK:İHA