Enkazdan Çıktılar, Hayat Kurtarmaya Söz Verdiler!
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya, anlamlı bir projeye ev sahipliği yaptı. Afete Dirençli Gençlik Projesi kapsamında bir araya gelen depremzede gençler, Malatya'daki gerçekçi enkaz alanlarında aldıkları zorlu eğitimlerle profesyonel birer kurtarıcıya dönüştü.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle GEAK (Gönül Elçileri Arama Kurtarma Derneği) tarafından yürütülen proje kapsamında, Malatya’da simülasyonlarla hazırlanan enkaz alanlarında uygulamalı eğitimler gerçekleştirildi. Projenin en kritik ayaklarından biri olan saha tatbikatlarında Malatyalı gençler; enkazda canlı tahliyesi, teknik ekipman kullanımı ve ilk yardım disiplinlerinde uzmanlaştı.
Enkaz Altında Değil Üstünde Olacağız
Proje Koordinatörü Avukat Meryem Remziye Şimşek, Malatya’daki simülasyonların önemine değinerek gençlerin gelişimini şu sözlerle aktardı:
"Malatya'da gerçeğe birebir yakın simülasyonlarla oluşturulan afet senaryolarını tatbikatlı bir şekilde hayata geçirdik. Gençlerimizin teorik bilgilerini hayata geçirmeleri ve olası bir krizde inisiyatif alabilmeleri için bu uygulamaları yaptık. Karanlıkta gece arama kurtarma, ormanlık alanda yön bulma ve enkazda canlı tahliyesi gibi zorlu etapları başarıyla tamamladılar."
Malatya, Adıyaman ve Gaziantep'ten 90 Kişilik Dev Tim
10 ay süren titiz bir çalışmanın sonucunda Adıyaman, Malatya ve Gaziantep'te 30'ar kişilik özel timler kuruldu. Toplamda 90 genci kapsayan proje, ortaokul çağından üniversiteye kadar geniş bir yaş grubunu "çekirdekten yetiştirme" hedefiyle bir araya getirdi. Eğitimi tamamlayan gençler, artık sertifikalı birer arama kurtarma personeli olarak olası afetlerde görev alabilecek.
Teknik Donanım Hayat Kurtarır
GEAK Yönetim Kurulu Başkanı Emirhan Aydoğmuş, afet sahasında sadece kalabalığın değil, nitelikli personelin fark yarattığını vurguladı. 6 Şubat depremlerindeki tecrübelere atıfta bulunan Aydoğmuş, şunları kaydetti:
"Teknik anlamda bu alanı iyi bilen dinamik kişilerle çalışırsak, 100 kişilik bir ekip yerine 10 kişilik bir ekibin de o enkazı en iyi şekilde kaldırabileceğini gördük. Malatya ve diğer illerimizde selde, çamurda ve gerçek enkaz bölgelerinde çalışan 90 kişilik nitelikli bir kadro yetiştirdik. Gençler her zaman bizim en büyük umudumuz."
Bakmadan Geçme