• Haberler
  • Güncel
  • Denizi Yok Ama Dünyaya Balık Satıyor: Gümüşhane'nin İnanılmaz Başarısı

Denizi Yok Ama Dünyaya Balık Satıyor: Gümüşhane'nin İnanılmaz Başarısı

Denize kıyısı bulunmayan Gümüşhane, son yıllarda alabalık yetiştiriciliğinde dikkat çekici bir başarıya imza attı. Kentte üretim kapasitesi her geçen yıl artarken, yetiştirilen alabalıklar Rusya, Çin, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor. Resmi kayıtlara göre ildeki üretim miktarı yaklaşık 1.983 ton seviyesine ulaştı. Bu rakamın önümüzdeki yıllarda daha da artması için çalışmalar sürdürülüyor.

Gümüşhane genelinde toplam 46 tesiste alabalık yetiştiriciliği gerçekleştiriliyor. Bunların 18’i kara tesisleri, 28’i ise barajlarda kurulu kafes sistemleri olarak faaliyet gösteriyor.

Toplam üretim kapasitesi: 5.537 ton

Yavru üretim kapasitesi: 21 milyon 190 bin adet

Bu rakamlar, kentin balıkçılık sektöründe önemli bir merkez haline geldiğini gösteriyor.

5 Kilograma Ulaşınca İhracat Başlıyor

Torul, Kürtün ve Kelkit ilçelerindeki barajlarda yetiştirilen gökkuşağı alabalıkları önce 1 kilograma kadar büyütülüyor. Ardından Karadeniz kıyısındaki tesislere taşınarak 3-5 kilogram aralığına ulaşmaları sağlanıyor. Bu aşamadan sonra balıklar ihracata hazır hale geliyor ve dünya pazarına sunuluyor.

Gelir Kaynağı Haline Geldi

Alabalık yetiştiriciliği, Gümüşhane için önemli bir ekonomik faaliyet haline geldi. Üretim kapasitesinin her yıl artması, hem kent ekonomisine katkı sağlıyor hem de Türkiye’nin su ürünleri ihracatında güçlü bir rol oynuyor.
 

ERTV Malatya - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05443281444
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!