Biyokaçakçılık Operasyonlarında Dev Bilanço
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 22 Mayıs Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü vesilesiyle Türkiye'nin zengin doğal kaynaklarının korunması ve biyokaçakçılıkla mücadele çalışmalarına ilişkin güncel verileri paylaştı. Bakan Yumaklı, Türkiye'nin genetik mirasını korumak adına yürütülen operasyonların kararlılıkla sürdüğünü vurguladı.
Haberin Özeti
- • 2007-2025 yılları arasında Türkiye'de biyokaçakçılık yaptığı belirlenen 26 farklı ülkeden 181 şüpheliye yönelik yasal işlem uygulanarak yaklaşık 51 milyon lira para cezası kesildi.
- • Yedi yıl süren Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında toplanan 2 milyona yakın veri, Nuh'un Gemisi
- • Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı'na başarıyla aktarıldı.
- • Ekosistemi tehdit eden 177 istilacı yabancı türe yönelik incelemeler tamamlanarak veriler TurİST sisteminde toplandı ve 2024-2035 yıllarını kapsayan ulusal eylem planı hazırlandı.
Türkiye'nin sahip olduğu genetik kaynakların illegal yollarla yurt dışına çıkarılmasını engellemek amacıyla kolluk kuvvetleri ve vatandaşların iş birliğiyle yürütülen çalışmalar net bir bilanço ortaya koydu. Bakan Yumaklı, kurulan Biyokaçakçılıkla Mücadele Bilgi Sistemi üzerinden vakaların anlık takip edildiğini belirterek, 2007-2025 yılları arasında biyokaçakçılık suçu işlediği tespit edilen 26 farklı ülkeden 181 kişi hakkında yasal işlem yapıldığını açıkladı. Bu kapsamda müdahale edilen 99 ayrı vakada suçlulara yaklaşık 51 milyon lira tutarında idari para cezası uygulandı.
Ülkemiz Biyolojik Çeşitlilik Açısından Küçük Bir Kıta Özelliğinde
Türkiye'nin coğrafi konumu ve iklimsel çeşitliliği sayesinde adeta küçük bir kıta kadar zengin bir ekosisteme sahip olduğunu ifade eden Yumaklı, Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan adındaki üç farklı biyocoğrafik bölgenin bu zenginliği artırdığını belirtti. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve 7 yıl süren Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında 918 uzmanın görev yaptığını ve 25 bin adam/gün arazi çalışması gerçekleştirildiğini aktardı. Proje sonucunda elde edilen 2 milyona yakın veri, Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı'na entegre edildi ve şimdiye kadar 16 binden fazla rapor üretildi.
Tür Koruma Eylem Planları ve Geleneksel Bilgi Sistemi
Nesli tehlike altındaki canlıların korunması amacıyla 2013-2024 yılları arasında 66 flora, 36 fauna ve 1 habitat türü olmak üzere toplam 103 tür eylem planı hazırlandı. 2015 yılından bu yana 81 ilde izleme çalışmaları sürdürülürken, endemik bitki türlerinin çoğaltılması için Elazığ'da Doku Kültürü Laboratuvarı ve sera hizmete alındı. Ayrıca halkın doğal kaynaklarla geliştirdiği ilaç, maya ve boya gibi geleneksel ürünler, yerli ve milli AR-GE altyapısı sunan Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilgi Yönetim Sistemi'nde toplanarak yaklaşık 123 bin veri kayıt altına alındı.
177 İstilacı Yabancı Tür Mercek Altında
Küresel ölçekte ekosistemleri tehdit eden istilacı türlere karşı yürütülen TERIAS ve MARIAS projeleriyle Türkiye'nin karasal, denizel ve iç su alanlarında kapsamlı çalışmalar yapıldı. Artvin'den Antalya'ya kadar geniş bir hat üzerinde yürütülen faaliyetler sonucunda 106'sı denizel, 56'sı karasal, 13'ü iç su ve 2'si amfibik olmak üzere toplam 177 istilacı yabancı türe yönelik değerlendirmeler yapılarak veriler TurİST sisteminde toplandı. Bu doğrultuda hazırlanan Ulusal İstilacı Yabancı Türler Strateji ve Eylem Planı (2024-2035) tamamlanırken, kıyı habitatlarını korumayı amaçlayan "Deniz Habitat Tiplerinin ve Potansiyel Deniz NATURA 2000 Alanlarının Belirlenmesi Projesi" sürecinin ise 2027 yılının ilk çeyreğinde başlatılması planlanıyor.
Bakmadan Geçme