Yoğun Kar Yağışına Karşı Ekipler Teyakkuzda Olacak!
Yurt genelinde etkisini gösterecek olan dondurucu hava ve yoğun kar yağışına karşı tüm hazırlıklar tamamlandı. Karayolları ekipleri, Türkiye'nin dört bir yanındaki 68 bin 519 kilometrelik yol ağını açık tutmak için 7 gün 24 saat esasına dayalı çalışma düzenine geçti.
Karla mücadele çalışmaları, Türkiye genelindeki 457 farklı merkezden koordine edilecek. Zorlu hava şartlarıyla mücadele etmek üzere sahaya sürülen güç ise dikkat çekici:
Ekipman Gücü: 12 bin 886 makine ve iş makinesi göreve hazır.
İnsan Kaynağı: 13 bin 607 personel yolların kapanmaması için ter dökecek.
Depolanan Kaynaklar: Yollarda buzlanmayı önlemek adına 757 bin ton tuz, 453 bin metreküp tuz agregası ve kritik noktalar için 12 bin ton tuz çözeltisi hazır edildi.
Teknolojiyle Anlık Takip ve Kar Siperleri
Tipi ve fırtınanın yolları kapatmasını engellemek için stratejik noktalara toplam 930 kilometre uzunluğunda kar siperi kuruldu. Modern teknolojinin tüm imkanlarını seferber eden Karla Mücadele Merkezleri, 6 bin aracı Araç Takip Sistemi ile, 1.700 aracı ise kameralar üzerinden anlık olarak izliyor. Bu sayede kapanan yollar ve alternatif güzergahlar anında analiz edilerek müdahale hızı artırılıyor.
Sürücülere Şerit İhlali ve Kış Ekipmanı Uyarısı
Yetkililer, her ne kadar tüm önlemler alınmış olsa da yoğun yağışın ulaşımı olumsuz etkileyebileceğinin altını çizdi. Vatandaşların can güvenliği için şu uyarılarda bulunuldu:
Kış Donanımı: Yola çıkacak araçlarda mutlaka kış lastiği bulunmalı; zincir, takoz ve çekme halatı gibi ekipmanlar hazır tutulmalı.
Seyahat Planı: Zorunlu haller dışında yola çıkılmamalı, seyahat öncesi güncel yol durumları mutlaka kontrol edilmeli.
Trafik Disiplini: Yağış nedeniyle trafiğin durması durumunda sürücülerin kesinlikle şerit terk etmemesi, emniyet şeridini veya karşı şeridi işgal etmemesi hayati önem taşıyor.