Yedisu Depremi Kapıda mı! Malatya Risk Altında Mı?

Bingöl Yedisu segmentinde beklenen olası büyük deprem, bölge halkında endişe yaratmaya devam ederken Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş'tan dikkat çeken bir değerlendirme geldi. Kamuoyunda merak edilen 'Hangi iller daha çok etkilenir?' sorusuna yanıt veren Demirtaş, depremin etkisinin sadece bir şehir listesiyle sınırlı tutulmasının bilimsel açıdan eksik kalacağını ifade etti.

1784 yılında aynı bölgede yaşanan ve büyüklüğü 7.0 ile 7.3 arasında tahmin edilen tarihsel depremi hatırlatan Demirtaş, benzer bir sarsıntının günümüzde yaratacağı etkinin pek çok değişkene bağlı olduğunu söyledi. Uzman isim, depremin yıkım gücünün yalnızca büyüklük rakamıyla ölçülemeyeceğinin altını çizdi.

Yıkımın Şiddetini Belirleyen 4 Kritik Unsur

Ramazan Demirtaş'a göre, bir depremin hangi bölgede ne kadar hasar vereceğini dört ana başlık belirliyor. Şehirlerin hazırlık planlarını bu kriterlere göre yapması gerektiğini belirten Demirtaş, o faktörleri şöyle sıraladı:

Deprem ve fayın karakteristik parametreleri,

Mevcut yapı stokunun dayanıklılığı,

Bölgenin yerel zemin özellikleri,

Deprem dalgalarının yayılım mekaniği.

Merkez Üssü Her Zaman En Çok Hasarı Almaz

Deprem biliminde doğru bilinen yanlışlara değinen Demirtaş, sarsıntının merkez üssünün mutlaka en büyük yıkımı yaşayacağı yönündeki algının hatalı olduğunu belirtti. Zemin yapısı sağlam ve binaları kaliteli olan bir merkez üssünün sarsıntıyı az hasarla atlatabileceğini; buna karşın zemin koşulları zayıf, yapı kalitesi düşük uzak bölgelerin çok daha ağır bedeller ödeyebileceğini vurguladı.

İsim Listesi Vererek Şehir Saymak Bilimsel Değil

Şu fay kırıldığında şu iller kesin yıkılır tarzındaki kesin yargıların bilimsel bir temeli olmadığını savunan Demirtaş; kırılma biçimi, zemin ve bina kalitesi analiz edilmeden yapılacak her tahminin yanıltıcı olacağını ifade etti. Malatya ve çevre illerin etkilenme düzeyinin de bu teknik detaylara göre şekilleneceğini sözlerine ekledi.


Bakmadan Geçme