Trump'tan Çin'e Sert Çıkış: Şi Cinping ile Görüşmek İçin Artık Bir Neden Yok
ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile yaşanan diplomatik gerilime ilişkin yaptığı açıklamada dikkat çekici ifadeler kullandı.
Trump'tan Çin'e Yeni Suçlamalar: 'Hasmane Davranıyorlar'
ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile yaşanan diplomatik gerilime ilişkin yaptığı açıklamada dikkat çekici ifadeler kullandı. Trump, iki hafta içinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile gerçekleştirilmesi planlanan görüşmenin artık anlamını yitirdiğini belirterek, 'Çin'de çok tuhaf şeyler oluyor. Görüşmek için bir neden kalmadı.' dedi.
Trump'ın sözleri, Washington ile Pekin arasındaki ekonomik ve siyasi gerilimin yeniden yükseldiğinin bir göstergesi olarak değerlendirildi. Özellikle Çin'in son dönemde ticari kısıtlamalar ve ihracat kontrolleriyle ABD'yi hedef aldığı yönündeki iddialar, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da gerginleştirmiş durumda.
Nadir Elementler Krizi İki Ülke Arasındaki İlişkileri Geriyor
Donald Trump, Çin'in nadir toprak elementleriyle ilgili yeni ticaret politikalarının küresel pazarda büyük belirsizlik yarattığını vurguladı. Çin yönetiminin bazı nadir elementlerin ihracatına yönelik kontrol uygulamak istemesini 'piyasayı tıkayabilecek tehlikeli bir hamle' olarak nitelendiren Trump, 'Kimse böyle bir şeyi daha önce görmedi. Bu, küresel tedarik zincirini durma noktasına getirebilir.' dedi.
ABD Başkanı, Çin'in özellikle mıknatıs ve yüksek teknolojili ürünlerde kullanılan elementler konusunda uzun süredir tekel oluşturmaya çalıştığını savundu. Bu durumun sadece ABD için değil, dünyanın pek çok ülkesi için de tehdit oluşturduğunu belirterek, 'Diğer ülkeler de bu konuda bizimle temas kurdu. Hepsi endişeli.' ifadelerini kullandı.
Trump: 'Çin, Diğer Ülkeleri Ekonomik Olarak Tutsak Etmeye Çalışıyor'
Trump, Çin'in ticaret politikalarını eleştirirken yalnızca ekonomik değil, stratejik bir hedefin de izlendiğini öne sürdü. Çin'in bazı kritik ürünlerdeki hakimiyetini kullanarak diğer ülkeleri 'ekonomik bağımlılık' yoluyla kontrol altına almak istediğini söyledi.
Trump, 'Çin'in mıknatıs üretimiyle başlayan bu süreç aslında planlı bir hamlenin parçası. Şimdi nadir elementlerle pazarın tamamını ele geçirmeye çalışıyorlar. Bu sadece ticaret değil, aynı zamanda bir güç mücadelesi.' dedi.
ABD Başkanı ayrıca, kendi yönetiminin de bazı alanlarda benzer bir tekel gücüne sahip olduğunu ancak bunu asla politik bir baskı unsuru olarak kullanmadığını vurguladı. 'Bizim de ekonomik gücümüz var ama hiçbir zaman bunu diğer ülkelere karşı tehdit olarak kullanmadım.' şeklinde konuştu.
Trump'tan Yeni Yaptırım Sinyali: 'Tarifeler Artabilir'
Trump, Çin'in ihracat kısıtlamaları ve agresif ticaret politikalarına yanıt olarak yeni ekonomik önlemler üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Özellikle Çin ürünlerine uygulanacak gümrük tarifelerinde ciddi bir artışın değerlendirildiğini belirterek, 'Bu tür adımlar karşısında sessiz kalamayız. Çin, kendi hamlelerinin sonuçlarına katlanmak zorunda kalacak.' dedi.
Beyaz Saray kaynakları, Trump yönetiminin Çin'in hamlelerine karşı kapsamlı bir ticaret stratejisi hazırlığında olduğunu aktarıyor. ABD'nin özellikle teknoloji, savunma ve enerji sektörlerinde Çin'e olan bağımlılığı azaltacak adımlar atması bekleniyor.
İki Lider Arasındaki Görüşme Askıya Alındı
Trump, açıklamalarının sonunda Şi Cinping ile iki hafta sonra Güney Kore'de yapılması planlanan görüşmenin artık gerçekleşmeyeceğini duyurdu. 'Bu şartlar altında görüşmenin bir anlamı kalmadı. Biz dostluk isterken onlar hasmane davranışlar sergiliyor.' diyen Trump, ilişkilerdeki kırılmanın ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti.
ABD-Çin ilişkilerinde daha önce de ticaret savaşları, teknoloji yasakları ve casusluk suçlamaları nedeniyle benzer gerginlikler yaşanmıştı. Ancak Trump'ın bu çıkışı, diplomatik temasların tamamen donabileceği ihtimalini gündeme taşıdı.
Küresel piyasalarda endişe yaratan bu açıklamanın ardından analistler, Washington-Pekin hattında yeni bir ticaret savaşının eşiğinde olunduğunu değerlendiriyor.
Kaynak: Zeki Ersin Yıldırım