Ormanlarda Dumansız Yangın Alarmı! Gizli Silah Laboratuvarda Üretildi
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Biyolojik Mücadele Laboratuvarı, ormanlık alanlarda büyük tahribata yol açan çam kese böceklerine karşı adeta bir kalkan oluşturuyor. 2006 yılından bu yana yürütülen çalışmalar kapsamında üretilen ve 'terminatör böcek' olarak adlandırılan calosoma sycophanta türü faydalı böcekler, Türkiye'nin dört bir yanındaki ormanlarda doğal dengeyi korumak adına yeşil alanlarla buluşturuluyor.
Ormanlarda meydana getirdiği kuruma ve hasarlar nedeniyle 'dumansız yangın' şeklinde nitelendirilen zararlı canlılarla mücadelede, kimyasal yöntemler yerine tamamen doğayla uyumlu stratejiler izleniyor. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Bünyamin Arslan, sürdürülebilir orman yönetimi vizyonu doğrultusunda hareket ettiklerini açıkladı. 2018 yılında modernize edilerek üretim kapasitesi ve tür çeşitliliği artırılan laboratuvarda, öncelikli hedefin zararlı canlıların popülasyonunu aşağı çekmek ve sekteye uğrayan ekolojik dengeyi yeniden tesis etmek olduğu vurgulandı.
Fotosentezi Engelliyor, Ağaçları Kurutuyor
Çam kese böceklerinin biyolojik yapılarına ve ağaçlar üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Bünyamin Arslan, bu zararlıların çam ağaçlarının iğne yapraklarını tüketerek beslendiğini aktardı. Yapraklarını kaybeden ağaçların fotosentez işlevini yerine getiremediğini, bunun sonucunda zayıflayarak diğer hastalıklara ve dış etkenlere karşı tamamen korumasız kaldığını belirten Arslan, müdahale edilmediği takdirde sürecin ağaçların kurumasıyla sonuçlanabileceğine dikkat çekti.
Vatandaşlara Alerji ve Evcil Hayvan Uyarısı
Zararlının sadece ağaçlara değil, insan ve hayvan sağlığına yönelik ciddi riskler barındırdığı ifade edildi. Çam kese böceklerinin tırtıl evresindeyken gövdelerinde zehirli, tüysü yapılar taşıdığını belirten Arslan, bu durumun insanlarda akut alerjik reaksiyonlara ve ciddi cilt tahrişlerine yol açtığı konusunda uyardı. Vatandaşların bu canlıların yoğun görüldüğü ormanlık alanlarda piknik veya yürüyüş yaparken kesinlikle beyaz keselere ve tırtıllara temas etmemesi, ayrıca evcil hayvanların bu canlıları tüketmesinin mutlak surette engellenmesi gerektiği kaydedildi.
İki On yılda 467 Bini Aşkın Üretim
Laboratuvar ortamındaki üretim sürecinin detaylarını paylaşan Şube Müdürü Arslan, her yıl mart ayında ormanlık arazilerden toplanan anaç böceklerin laboratuvara getirilerek üretimde kullanıldığını söyledi. Gelişen larvaların nisan ve mayıs aylarında, zararlının görüldüğü ağaçların kök diplerine bırakıldığını ifade eden Arslan, 2006 yılından bugüne kadar toplamda 467 bin 835 adet terminatör böceğin üretilerek ormanlara salındığını bildirdi. Biyolojik mücadelenin sabır ve zaman gerektiren bir süreç olduğunun altını çizen Arslan, bu yılki üretimin 27 bin adet olduğunu, üretilen böceklerin 10 ila 15 bininin Kastamonu, Yalova, Bilecik gibi ihtiyaç duyan farklı illere sevk edildiğini sözlerine ekledi.