Muğla Seydikemer'de Orman Yangını: Mendos Dağı Eteklerinde Alevlere Müdahale Sürüyor

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde öğle saatlerinde başlayan orman yangını bölge halkında endişeye yol açtı.

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde öğle saatlerinde başlayan orman yangını bölge halkında endişeye yol açtı. Çaltıözü Mahallesi'nin üst kısımlarında, Mendos Dağı'nın eteklerinde başlayan yangına çok sayıda ekip sevk edildi. Alevlerin yerleşim alanlarına yakın olması nedeniyle çalışmalar hızla genişletildi.

Alevler Mendos Dağı Eteklerinde Yükseldi

Yangının saat 13.30 sıralarında ormanlık alanda başladığı belirtildi. Bölgede yaşayan vatandaşlar, sırt bölgelerinden yükselen dumanları fark ederek durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İlk belirlemelere göre yangın, dağın yüksek ve sarp noktalarında etkili olurken, rüzgrın zaman zaman yön değiştirmesi ekiplerin ilerleyişini zorlaştırıyor.

Çaltıözü bölgesinin doğal yapısı ve zengin bitki örtüsü nedeniyle yangının hızla yayılma riski bulunduğu ifade edildi.

Ekipler Kısa Sürede Sahaya İndi

İhbarın ardından bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, Seydikemer İtfaiyesi ve çevre ilçelerden takviye ekipler yönlendirildi. Kara ekiplerinin yanı sıra, gerektiği durumda hava araçlarının da müdahale için hazır bekletildiği kaydedildi.

Yangın bölgesine ulaşımın engebeli arazi nedeniyle güç olduğu, buna rağmen ekiplerin hem orman içi yolları hem de yamaç noktalarından ilerleyerek alevlere karşı yoğun bir mücadele yürüttüğü öğrenildi.

Yerleşim Yerleri İçin Önlem Alındı

Yangının, Çaltıözü Mahallesi'ne uzak olmayan bir noktada başlaması nedeniyle bölgedeki evler ve tarım alanları için güvenlik önlemleri artırıldı. Jandarma ekipleri, gerekli görülmesi hlinde tahliye planlarının uygulanabilmesi için hazır bekletiliyor.

Bölgedeki bazı vatandaşların duman nedeniyle evlerinden çıkmakta zorlandığı, sağlık ekiplerinin de olası dumandan etkilenme durumlarına karşı sahada olduğu aktarıldı.

Yangının Nedenine İlişkin İnceleme Başlatıldı

Yangının çıkış nedenine ilişkin ilk değerlendirmelerde bulunulsa da kesin sonuçlar henüz açıklanmadı. Bölgenin sık ziyaret edilen yürüyüş rotalarına yakın olması nedeniyle insan kaynaklı bir ihtimal üzerinde duruluyor. Ayrıca bölgede etkili olan sıcak hava ve kuru rüzgrın yangını tetikleme ihtimali de araştırmalar arasında.

Yetkililer, sabotaj veya ihmal ihtimaline karşı saha incelemesinin sürdüğünü, yangın tamamen kontrol altına alındıktan sonra geniş çaplı bir rapor hazırlanacağını belirtti.

Kontrol Altına Almak İçin Zamanla Yarış

Ekipler, yangının yerleşim alanlarına ulaşmasını engellemek ve alevlerin Mendos Dağı yamaçlarından daha geniş bir alana yayılmasını durdurmak için yoğun çaba gösteriyor. Yangın söndürme araçlarının yanı sıra orman işçileri, arazözler, dozerler ve yangın söndürme ekipmanlarıyla mücadele gece saatlerine kadar devam edecek.

Hava şartlarının anlık değişmesi yangının kontrolünü zorlaştırsa da ekipler, bölgeden gelen son bilgilere göre yangının sınırlandırılması için koordineli şekilde çalışmayı sürdürüyor.

Kaynak: Zeki Ersin Yıldırım

Bakmadan Geçme