Milli Parklar ve Tapu Sorunları Meclis'in Gündeminde

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu hafta ekosistemi korumaya yönelik yeni yaptırımlar ve mülkiyet sorunlarını gidermeye odaklanan kapsamlı bir yasama takvimiyle çalışmalarına başlıyor.

Meclis Genel Kurulu'nun öncelikli gündem maddesi, Milli Parklar Kanunu'nda yapılacak köklü değişiklikler olacak. Görüşmeleri devam eden teklif yasalaşırsa, milli park statüsündeki alanların sınırları tamamen ekolojik denge kriterlerine göre güncellenecek.

Düzenlemenin en dikkat çeken kısmını ise caydırıcı müeyyideler oluşturuyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün yetki alanının genişletilmesi planlanırken; ekosisteme zarar verenlere hapis cezası, kaçak avcılık yapanlara ise ağır maddi yaptırımlar uygulanması öngörülüyor.

29 Maddelik Yeni Paket: Orman Vasfını Yitiren Arazilere Tapu Müjdesi

AK Parti tarafından hazırlanan ve Devlet Su İşleri (DSİ) mülkiyetindeki sorunlu arazileri de kapsayan 29 maddelik kanun teklifi bu hafta Meclis başkanlığına sunuluyor.

Teklifin odağında, uzun yıllar önce orman vasfını kaybetmiş ve üzerinde fiilen yerleşim yerleri oluşmuş araziler yer alıyor. Yapılacak düzenlemeyle:

Kayıtlarda orman olarak görünen ancak yerleşime açılmış alanlar Tapu Kadastro tarafından mercek altına alınacak.

Denetimler sonucunda uygun bulunan taşınmazların niteliği 'genel tapu' olarak değiştirilerek mülkiyet sorunları ortadan kaldırılacak.

Siyasetin Kalbi Grup Toplantılarında Atacak

Yasama faaliyetlerinin yanı sıra Meclis, liderlerin siyasi mesajlarına da ev sahipliği yapacak. Salı ve Çarşamba günleri gerçekleştirilecek grup toplantılarında partiler gündemi değerlendirecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çarşamba günü AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda kürsüye çıkması ve güncel gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulunması bekleniyor.

Bakmadan Geçme